Λίστα Φαλτσιανί: Διαφωνία δικηγόρων για τα παράνομα αποδεικτικά μέσα- Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

 

Την διαφωνία τους για το διάταξη που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, διάταξη που κατατέθηκε τη τελευταία στιγμή και συνδέεται με τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς και της λίστας Φαλτσιανί με τις 500.000 ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, εκφράζουν οι δικηγόροι. 

Σε ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,διατυπώνει σοβαρότατες αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου.Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ συμπληρώνεται πως «η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται  με τήρηση  των συνταγματικών εγγυήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στον ψηφισθέντα την 22/12/2015 νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης συμπεριλήφθηκε διάταξη, η οποία τροποποιεί το άρθρο 177 ΚΠΔ και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς (δηλαδή τα λεγόμενα «σκάνδαλα διαφθοράς»).

Τόσο η διαδικασία ψηφίσεως όσο και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης εγείρουν  σοβαρότατες  αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου, τις οποίες το Δικηγορικού Σώμα αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει. Πρέπει να σημειωθεί ότι:

  1. Η συγκεκριμένη διάταξη κατατέθηκε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης αιφνιδιαστικά  ολίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νόμου για το «σύμφωνο συμβίωσης» χωρίς να έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου που τέθηκε υπό διαβούλευση και χωρίς   οποιοδήποτε έστω και άτυπο προηγούμενο  προϊδεασμό για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.  Η σχεδόν λάθρα και εν κρυπτώ  κατάθεση προς ψήφιση διατάξεων χωρίς προηγούμενη διαλογική επεξεργασία  απαξιώνει το θεσμό της διαβούλευσης, ο οποίος καθίσταται ακόμη περισσότερο αναγκαίος , όταν προτείνονται  διατάξεις, όπως η προκείμενη,  οι οποίες ρυθμίζουν ευαίσθητα δικαιοπολιτικά ζητήματα και  άπτονται συνταγματικών δικαιωμάτων .
  2. Η ψηφισθείσα διάταξη διευρύνει (και μάλιστα σημαντικά)  τα   δικαιοκρατικά ελλείμματα, που ήδη καταγράφονται για την επίτευξη του σκοπού της   καταπολέμησης της διαφθοράς. Η θέση της αιτιολογικής έκθεσης ότι  το άρθρο 177 παρ. 2 ΚΠΔ περιορίζει υπερβολικά την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και εμποδίζει τη διερεύνηση και τιμώρηση των οικονομικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων διαφθοράς εμπεριέχει την απροκάλυπτη και θεσμικώς επικίνδυνη  διακήρυξη ότι σε αυτόν τον τομέα εγκληματικότητας παρέχονται ελάσσονες εγγυήσεις σε σχέση με τα λοιπούς τομείς εγκληματικότητας. Φοβούμεθα ότι με την ψηφισθείσα διάταξη ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων.

Το Δικηγορικό Σώμα θεωρεί ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται  με τήρηση  των συνταγματικών εγγυήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

Το στικάκι Φαλτσιανί

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της ψήφισης του νόμου και της επίμαχης διάταξης-τροπολογίας, κατατέθηκε στον εισαγγελέα για έρευνα, το στικάκι που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μ. Καλογήρου. Την πληροφορία αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως επιτυχία στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράςκαι της μεγάλης φοροδιαφυγής στο τόπο.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλος,  ρυθμίζονται ζητήματα δικονομικής φύσεως αναφορικά με την χρήση αποδεικτικών μέσων κατά την εκδίκαση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποδεικτικά μέσα που έως τώρα η Δικαιοσύνη εμποδιζόταν να χρησιμοποιήσει, λόγω του άρθρου 177 παρ. 2 του ΚΠΔ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος διαβεβαίωσε ότι η τροπολογία είναι απολύτως σύμφωνη με την νομολογία του Αρείου Πάγου, τόνισε ότι διευρύνει την δυνατότητα έρευνας πολύ σημαντικών υποθέσεων από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here