Εγγραφα-φωτιά για τη λίστα Μπόργιανς: Η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε κάθε συνεργασία. Μέγα σκάνδαλο συγκάλυψης φοροφυγάδων

Συγκλονιστική εξέλιξη στην υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. Εγγραφα του Γενικού προξενείου της χώρας μας στο Ντύσελντορφ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αποκαλύπτουν ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο συγκάλυψης φοροφυγάδων-μεγαλοκαταθετών στην UBS της Ζυρίχης, της γνωστής μας λίστας Μπόργιανς.

karagiannidis 004

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι όχι μόνο προσφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση τεχνική βοήθεια αλλά ότι ήταν ενήμερη για το περίφημο CD με τα ονόματα των καταθετών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με προφορική εντολή του κ. Μπούρα, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο Γενικός μας πρόξενος στη Ντίσελντορφ, αρνήθηκε ευγενικά κάθε βοήθεια και συνεργασία!

εγγραφο για μπουρα

Η άρνηση αυτή, αποτυπωμένη σε έγγραφο, συνιστά τέλεση αξιόποινης πράξης, πέρα από την τεράστια πολιτική ευθύνη που έχει προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για την απροκάλυπτη κάλυψη που παρείχε σε πιθανούς φοροφυγάδες.

karagiannidis 005

karagiannidis 006

Στο έγγραφο μάλιστα του προξένου, αναφέρεται χαρακτηριστικά η επιθυμία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να επιτευχθεί τελικά συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στη συγκεκριμένο θέμα!

Ο κ. Κοτζιάς στην απάντηση του σε ερώτηση βουλευτών,παρουσιάζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία είχε γίνει ήδη κρούση από τα τέλη του 2012 προς την τότε ελληνική κυβέρνηση- μέσω του ελληνικού προξενείου στη Φρανκφούρτη- προκειμένου να υπάρξει συνάντηση για τη παροχή στοιχείων με λίστα καταθετών φοροφυγάδων.

karagiannidis 007

«Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς μου απηύθυνε προ ολίγου έγγραφη πρόσκληση να συναντηθούμε στις 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουμε περί της «οικονομικής κρίσης και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του προξενείου.

Στην απάντηση εμφανίζεται μάλιστα και δεύτερο έγγραφο-τηλεγράφημα του Έλληνα πρόξενου με ημερομηνία 19-11-2012, προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη, με το οποίο, αναφέρει πως ο στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, κ. Κώστας Μπούρας, έδωσε τηλεφωνικές οδηγίες να απορρίψει ευγενικά, τη πρόταση του κ. Μπόργιανς.

«Στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον κ. Μπούρα, απέρριψα ευγενικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς την πρόταση του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα», σημειώνει η δεύτερη επιστολή του κ. Πλεξίδα και υπογραμμίζει: Ο Βάλτερ Μπόργιανς επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω προς ενημέρωση και κατά τη κρίση σας ενέργειες, σύμφωνα με την οποία η πρόταση του παραμένει ανοικτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβέρνήσεως.

Η κοινή δήλωση των βουλευτών Χ. Καραγιαννίδη, Αν, Καββαδία

Σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Αννέτα Καββαδία αφήνουν αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και σημειώνουν ότι «γίνεται προφανές ότι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς».

Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές απευθύνουν μία σειρά από ερωτήματα:

  • Για ποιους λόγους ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, προφανώς κατόπιν εντολών του ίδιου, δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της λίστας Μπόργιανς, που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας;
  • Για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση, αν δεν είχε εικόνα του ποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν, συγκάλυψε τους εμπλεκόμενους στη λίστα; Τι φοβήθηκε;
  • Για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων, την ώρα που.

Απαντώντας στις καταγγελίες Κοτζιά, κύκλοι του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά Κώστα Μπούρα, αναφέρουν πως «αυτά είναι γελοιότητες» και συνέχιζαν λέγοντας πως «ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον κ. Παπαχελά είχε δηλώσει ότι την λίστα την πήρε στα χέρια του την άνοιξη του 2015». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίμαχη λίστα που μέμφεται στα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς, δεν αναφερόταν σε έλληνες, αλλά σε γερμανούς φοροφυγάδες.

Σε ότι αφορά την ευγενική άρνηση, κύκλοι του κ. Μπούρα τονίζουν πως αυτή αναφερόταν σε παροχή τεχνικής βοήθειας και απορρίφθηκε διότι αυτό το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα ενός κρατιδίου [ο κ. Μπόργιανς είναι υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας], αλλά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή:

karagiannidis 001

karagiannidis 002

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here