Λήδα Καρανικολού: Στο  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο και τη νέα χρονιά!

Κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία  και μουσική ενώ τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια γεμίζουν το Μουσείο δώρα και στολίδια! Μιλάμε με την υπεύθυνη τύπου Λήδα Καρανικολού.

-Γιατί η ζέβρα έχει ρίγες;

Ήταν κάποτε μια εποχή που η ζέβρα ήταν ολόλευκη, πιο λευκή και από το χιόνι. Ήταν όμως και πολύ λιχούδα. Μια μέρα έφαγε περισσότερο χορτάρι από κάθε άλλη φορά. Από εκείνη τη μέρα  μέχρι και σήμερα, όλες οι ζέβρες έχουν μαύρες και άσπρες ρίγες. Γιατί; Σε αυτό το εργαστήρι θα ακολουθήσουμε τη λιχούδα ζέβρα μέχρι τη μαγική σπηλιά και θα τη δούμε να μεταμορφώνεται μαζί με τα υπόλοιπα ζώα. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα φτιάξουμε μεγάλα πορτρέτα ζώων της ζούγκλας και θα τους δώσουμε χρώματα και μοτίβα με πρωτότυπα υλικά. Γονείς και παιδιά θα παίξουν με τα αποτυπώματα που γίνονται από ρολλά, σφουγγάρια, κουμπιά, καπάκια και άλλα πολλά και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα πορτρέτα ζώων για να πάρουν μαζί τους. Τα αποτυπώματα είναι οι πρώτες σφραγίδες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ο ήχος που συνοδεύει τα χτύπημα του αντικειμένου πάνω στην επιφάνεια τα συναρπάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σχέδιο που βγαίνει πάνω στο χαρτί.
Τα παιδιά σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι το κάθε αντικείμενο έχει το δικό του αποτύπωμα και βιάζονται να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα.  Αυτή η διαδικασία βοηθά στον οπτικοακουστικό συντονισμό των παιδιών. Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

 

-Ένα λαχταριστό σπίτι;

Σε ένα σκοτεινό δάσος δύο παιδιά βρίσκουν ένα σπίτι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα σπίτι λαχταριστό. Το σπίτι αυτό, αντί για τοίχους, παράθυρα, σκεπές, καμινάδες και πόρτες, έχει μπισκότα, σοκολάτες, κερασάκια, σιρόπια γκοφρέτες και τούρτες. Δεν μπορούν όμως να φανταστούν τους κινδύνους που κρύβει μέσα…Στο πρώτο εργαστήριο του χρόνου, θα περιπλανηθούμε μαζί με τους ήρωες μας, θα ακούσουμε τις περιπέτειές τους και θα τους συνοδεύσουμε με εικόνες από τα έργα του γνωστού Καταλανού αρχιτέκτονα Α. Gaudí. Όταν γυρίσουμε από το θαυμαστό μας ταξίδι θα φτιάξουμε τα δικά μας περίεργα σπίτια εμπνευσμένα από το κίνημα της Art Nouveau. Ο πηλός θα δώσει μορφή στα κτίρια μας και διάφορα γυαλιστερά αντικείμενα θα δώσουν το λαμπερό φινίρισμα της Art Nouveau. Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα φτιάξουν με πλαστελίνη τα πλάσματα που ζουν μέσα σε αυτά τα σπίτια.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Art nouveau*: (Νέα Τέχνη): διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κυρίως στο χώρο της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής. Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κινήματος είναι η επιτήδευση της μορφής, κυρίως για στοιχεία που αντλούνται από τη φύση και η επιμονή στις καμπύλες.
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

-Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι;

Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι είναι τέσσερα κονσέρτα, ένα για κάθε μια εποχή του χρόνου, με ήχους από τη φύση γύρω μας, από δραστηριότητες των ανθρώπων και φωνές ζώων. Εξερευνώντας τον ρυθμό και τους ήχους από το έργο του Βιβάλντι και με την τεχνική της αυτόματης γραφής, τα παιδιά θα επιχειρήσουν την εικαστική αποτύπωση των μουσικών αυτών κομματιών.

-Πορτραίτο με φρούτα από τις τέσσερις εποχές;

Ο Γιάννης Τσαρούχης προσωποποίησε στους πίνακές του τις εποχές αλλά και κάθε μήνα ξεχωριστά. Ο πίνακάς του «Οι Τέσσερις Εποχές»  απεικονίζει τις εποχές ως δύο άνδρες και δύο γυναίκες που στέκονται πίσω από ένα τραπέζι φορτωμένο με φρούτα από… τις τέσσερις εποχές. Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα εμπνευστούν από το έργο του Τσαρούχη, αλλά και από τα φανταστικά πορτραίτα του Ιταλού ζωγράφου του 16ου αιώνα Giuseppe Arcimboldo που δημιουργούσε με  φρούτα, λουλούδια και άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα συνθέσουν πορτραίτα φτιαγμένα από φρούτα, λαχανικά και λουλούδια χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές και κολλάζ. Θα φωτογραφίσουμε τα πορτραίτα, θα μιλήσουμε για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, θα ξεχωρίσουμε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια ανάλογα με την εποχή τους και θα εξερευνήσουμε τη σχέση  που έχουν οι εποχές με τα συναισθήματα.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου

 

-Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές;

Ψάχνουμε σε κάθε γωνιά του μουσείου για το θησαυρό ενός πλούσιου εμπόρου από την Κύπρο: Κοσμήματα, πολύτιμα αγγεία και γλυπτά είναι μόνο η αρχή…

-Μία μέρα στις Κυκλάδες, 5000 χρόνια πριν;

Αν μπορούσαμε να μεταφερθούμε για 24 ώρες στις Κυκλάδες την Εποχή του Χαλκού, πώς θα περνούσαμε τη μέρα μας; Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, φτιάχνουμε τη δική μας διαδρομή στην περιοδική έκθεση “Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 χρόνια πριν”. Ανακαλύπτουμε τα ίχνη του Κυκλαδικού Πολιτισμού και φανταζόμαστε, όσο μπορούμε, τη ζωή στην αρχαία κυκλαδική κοινωνία.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here