Λήδα Βαρβαρούση: «Μεγάλη η τιμή για το Andersen Award»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Σ’ ένα παράξενο κλουβί,
ζει ένα περίεργο πουλί.

Κουμπιά μόνο πατάει,
ποτέ του δεν πετάει!
Μες στις οθόνες του χωμένο,
είναι απομονωμένο!

 

«Ένα πουλί… στην πρίζα» της Λήδας Βαρβαρούση, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η Λήδα Βαρβαρούση γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγαλώνει σε καλλιτεχνικό περιβάλλον και ο κόσμος της φαντασίας και του σχεδίου την κατακτά από μικρή. Αποφοίτησε από τη σχολή Σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές της στο Leeds της Βρετανία. Εργάζεται από το 1985, ως εικονογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια, για μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες. Από το 1993 έχει δικό της δημιουργικό γραφείο και εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ). Όνειρό της είναι να κάνει το γύρο του κόσμου ζωγραφίζοντας.

-Πόσα χρόνια εικονογραφείτε;

Αν εννοείται επαγγελματικά, από 18 χρονών. Το πρώτο βιβλίο που εικονογράφησα ήταν στις εκδόσεις Κέδρος,”Ένα σπίτι χωρίς αυλή”της Άννας Γκέρτσου-Σαρρή. Μετά ακολούθησαν κάποια κλασσικά παραμύθια. Στη διαφήμηση όπου εργάστηκα αρκετά χρόνια, πρωτομπήκα ως εικονογράφος (illustrator). Από το 1996 μέχρι σήμερα δεν έχω αφήσει το μολύβι!

-Προυπήρξατε συγγραφέας;

Όχι. Μου διάβαζαν πολύ και διάβαζα πολύ από μικρή.Με γοήτευε ο ποιητικός λόγος. Το πρώτο μου ποιήμα διαβάστηκε σε γιορτή του σχολείου μου όταν ήμουν εννέα χρονών. Πολύ συχνά διάβαζαν τις εκθέσεις μου. Πάντοτε έγραφα τις σκέψεις μου.Τώρα μου αρέσει να σκαρώνω ιστορίες

-Πότε αποφασίσατε πως θα γίνετε εικονογράφος;

Από τεσσάρων χρονών. Το θυμάμαι σαν να είναι τώρα.

Μου διάβαζε η μαμά μου Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν (καλή του ώρα!) και σκεπτόμουν, μάλλον πήρα απόφαση οτι όταν θα μεγαλώσω εκτός από μπαλαρίνα και αστροναύτης, θα γινόμουν «ζωγράφος για βιβλία»!

Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και μετά όπως καταλαβαίνετε έγινα…αστροναύτης!

Ασκούσα μονίμως κριτική στις εικονογραφήσεις των άλλων και έλεγα «Θα την έκανα διαφορετικά αυτήν την εικόνα σε αυτό το σημείο του βιβλίου».

-Συγγραφέας;

Αυτό ποτέ δεν το αποφάσισα. Ήρθε μόνο του και όλο και δυναμώνει.

-Η Λούνα τι λέει για όλα αυτά;

«Πότε θα κάνεις βιβλίο για μένα; Ε;!

Είμαι συνέχεια δίπλα σου και εσύ τίποτα…»

-Πόσα βιβλία έχετε φιλοτεχνήσει;

Πρέπει να πλησιάζουν τα 200.

Πολλά χιλιόμετρα σχεδίων!

-Χιούμορ, φαντασία και τι άλλο χρειάζεται η παλέτα ενός παιδικού βιβλίου;

Κατά την άποψή μου περιέργεια, δίψα για τη ζωή και το φώς σε όλα τα επίπεδα. Να θες να μεταδώσεις γνώση, ιδέες, αισθητική, να θες συνέχεια να παίζεις.

-Ο λατρεμένος ήρωάς σας;

Ο Μόγλη του Κίπλινγκ. Ήθελα πάντα να ζήσω όπως αυτός. Ανάμεσα στα ζώα.

-Το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο;

Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας του Όσκαρ Ουάϊλντ και το Κόκκινο πουλάρι του Τζόν Στάινμπεκ, τώρα που το σκέπτομαι έκλαψα πολύ και στα δύο. 

-Ποιό κλασσικό θα θέλατε να είχατε εικονογραφήσει;

Το ασχημόπαπο του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Μάγκα της Πηνελόπης Δέλτα.

Ποτέ δεν είναι αργά!

-Εμπνέουν τους εικονογράφους οι πολιτικοί;

Σίγουρα  ασυνείδητα ή συνειδητά δανίζεσαι στοιχεία από το περιβάλλον ως καλλιτέχνης όμως καλό θα ήτανε οι πολιτικοί να εμπνέονται λίγο από τους εικονογράφους! Αν δοκίμαζαν την υπέρβαση ίσως να είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

-Τι είναι οι “Ζωγραφηγήσεις”σας;

Αυτές ξεκίνησαν από τις παρουσιάσεις βιβλίων που έκανα σε παιδία και εξελίχτηκαν αυτόνομα!

Αφηγούμαι μιά ιστορία όχι απαραίτητα δική μου και ταυτοχρόνως, πάνω σε μεγάλη επιφάνεια χαρτιού στον τοίχο, σχεδιάζω με ταχύτητα αυτά που λέω.

Το χαρτί ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους σαν κινηματογράφος. Στην αφήγησή παίζω πολύ και με τους ήχους της φωνής μου. Οπότε δημιουργούνται σαν ζωντανοί μπροστά τους όλοι οι χαρακτήρες!

Στη ροή της ιστορίας ρωτάω τα παιδιά να μου πουν τις ιδέες τους  που μπαίνουν και αυτές μέσα στην ιστορία και πάνω στο χαρτί. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Είναι ένα διαδραστικό πολυεπίπεδο οπτικοακουστικό πρόγραμμα έμπνευσης και χαράς που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και τους τροφοδοτεί την δημιουργικότητα

Εδώ και 10 χρόνια έχω επισκεφτεί πολλά σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας.

-Είστε υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Τι σημαίνει  αυτό;

Ανά διετία η ΙΒΒΥ (International board on books for young people) απονέμει τα βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Άντερσεν, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων για και λέγεται το «μικρό Νόμπελ». Για το 2016 με πρότεινε η ΙΒΒΥ Ελλάδας για το Andersen Award στην εικονογράφηση.

Όπως καταλαβαίνετε η τιμή είναι πολύ μεγάλη.

 

http://www.greekibby.gr

Αρχική

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here