Λέκκας: «Ασχετοι οι σεισμοί της Ιταλίας προς τη σεισμικότητα της Ελλάδας»

Καθησυχαστικός για την Ελλάδα αλλά ανησυχος για την Ιταλία εμφανιζεται μετά το νέο ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας

«Είναι ένας σεισμός που δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο», είπε ο κ. Λέκκας και εξήγησε ότι «η σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη σεισμικότητα στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Ελλάδα».

Ομως όσον αφορά στην Ιταλία προβλέπει ότι θα υπάρξει συνέχεια, Ανήσυχος για την Ιταλια ειναι και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτουμ  Γεράσιμος Χουλιάρας. Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων και δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.

Για σπάνιο φαινόμενο (ως προς τους σεισμούς της Ιταλιας)  έκανε λόγο ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ο οποίος τόνισε πως η σεισμική δραστηριότητα αυτή προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους σεισμολόγους. Σημείωσε ακόμη πως το ρήγμα που “ξύπνησε” βρίσκεται δίπλα σε εκείνο που έδωσε τον προηγούμενο ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here