Οργή σιιτών για την εκτέλεση σιίτη κληρικού στη Σ. Αραβία(βίντεο)

Νέα ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις στην ενδοισλαμική θρησκευτική σύγκρουση που έχει πάρει ανοικτό πολεμικό χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή, προκαλεί η εκτέλεση του σιίτη σείχη-κληρικού, ηγέτη των σιιτών της Σ. Αραβίας στο Ριάντ.  Η ένοπλη διαμάχη Σιιτών-Σουνιτών είναι σε πλήρη εξέλιξη σε πολλά μέτωπα, με πρώτο και κύριο αυτός τη Συρίας καθώς και της Υεμένης όπου μαίνεται ένας εμφύλιος θρησκευτικός και όχι μόνο, πόλεμος.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις διαδηλωτών στη  πρεσβεία της Σ. Αραβίας στη Τεχεράνη ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών έγιναν σε διάφορες χώρες.

Η Σ. Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία, με σουνιτική πλειοψηφία πληθυσμού, στηρίζουν με κάθε τρόπο, οικονομικά, υλικά και πολιτικά τους τζιχαντιστές σουνίτες αντάρτες κατά του καθεστώτος Ασαντ, ενώ το σιιτικό Ιράν και οι Χεζμπολάχ του Λιβάνου στηρίζουν τον Ασαντ. Το ίδιο σκηνικό σύγκρουσης επαναλαμβάνεται και στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Μπαν Κι Μουν

Βαθιά απογοητευμένος από την εκτέλεση του εξέχοντος σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου αλ Νιμρ και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία δήλωσε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ  Μπαν Κι – Μουν και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Την ίδια στιγμή, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, μιλά για «θεϊκή εκδίκηση».

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες τον ιερωμένο Νιμρ αλ-Νιμρ και δεκάδες μέλη της αλ-Κάιντα, θέλοντας να κάνει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις, είτε από σουνίτες τζιχαντιστές είτε από μειονοτικούς σιίτες. Οι εκτελέσεις προκάλεσαν θρησκευτική οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ’ όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων.

Ο Μπαν εκφράζει τη λύπη του «για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αλί Χαμενεΐ: Θεϊκή εκδίκηση

Για θεϊκή εκδίκηση έκανε λόγο ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου αλ Νιμρ.

«Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Νασράλα: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εκτέλεση ελαφρά τη καρδία

Την εκτέλεση από το Ριάντ του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου καταδίκασε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα και επεσήμανε ότι ο θάνατος του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να «αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία».

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός, ένα τεράστιας σημασίας γεγονός που οι Αλ Σαούντ δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν… Ωστόσο πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ελαφρά τη καρδία» τόνισε ο Νασράλα σε ομιλία που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης Al Manar.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here