Κομισιόν: Διορία τριών μηνών στην Ελλάδα, αλλιώς… εκτός Σένγκεν!

 

 

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας αυτή τη φορά για το προσφυγικό και τους συνοριακούς ελέγχους, ασκούν οι Ευρωπαίοι. Μία ημέρα μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ, η Κομισιόν με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο, επέδωσε ένα αυστηρό τελεσίγραφο στη χώρα μας απαιτώντας τη λήψη μέτρων για ελέγχους στα σύνορα, εντός 3 μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι μπορεί να βρεθεί η χώρα ντε φάκτο, εκτός Σένγκεν!

Με το τρόπο αυτό γίνεται πραγματικότητα εν μέρει, η απειλή που είχε εκτοξευθεί από διάφορους ευρωπαίους υπουργούς για αποπομπή της χώρας από την Σένγκεν, ενώ αποκτούν πλέον άλλη διάσταση, οι εφιαλτικές προτάσεις για δημιουργία στρατοπέδου 400.000 προσφύγων στην Αθήνα καθώς και οι ιδέες να χρησιμοποιήσουμε το ναυτικό για να αποκρούσουμε τους πρόσφυγες! Η Εδήθεν Ενωμένη Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη στιγμή της. Η στάση της απέναντι στους πρόσφυγες είναι τουλάχιστον ντροπιαστική για τις ανθρώπινες αξίες, που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει -σε προσχέδιο έκθεσης- «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται να δοθεί η πιθανότητα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

«Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα», οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη, βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015.

Το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της και στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα πάει για έγκριση.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα για το προσφυγικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here