K. Γαβράς: Η αξιοπρέπεια και η περηφάνια είναι απαραίτητη. Αλλιώς γινόμαστε δούλοι

Μήνυμα  στήριξης και εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα  προσωπικά, έστειλε από τη Γαλλία όπου ζεί και εργάζεται ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης  Κώστας Γαβράς, ξεκαθαρίζοντας πως  δεν θα πεί στους έλληνες τι να ψηφίσουν. » Ο Γιούνκερ και οι άλλοι είναι εκείνοι που λένε στους έλληνες να ψηφίσουν ναι» , είπε με νόημα .

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter όταν ερωτήθηκε εάν είναι υπέρ του «Όχι» ή του «Ναι» στο δημοψήφισμα, απάντησε: «Μη με κάνετε να πω πράγματα που δεν έχω πει. Αυτό που λέω είναι ότι όλοι λένε στους Έλληνες να ψηφίσουν ναι. Ο κ. Γιούνκερ και οι άλλοι. Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ φιλοξενεί σπίτι του τους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στις Βρυξέλλες για να μην πληρώνουν φόρους. Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, αλλά μένω στη Γαλλία και ψηφίζω στη Γαλλία και δεν θέλω να πω στους Έλληνες ψηφίστε το ένα ή ψηφίστε το άλλο».

«Επί πολλά χρόνια οι Ευρωπαίοι», επεσήμανε, «είτε Γάλλοι είτε Γερμανοί είτε άλλοι, πωλούν με πίστωση στους Έλληνες κάθε είδος προϊόντος. Οι Γερμανοί πούλησαν στην Ελλάδα περισσότερες Πόρσε από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Αυτό είναι μια απόλυτη παράνοια αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε τότε ούτε στην ελληνική κυβέρνηση ούτε στην ΕΕ».

Στην ερώτηση «εάν τελικά ο πρωθυπουργός είναι οραματιστής ή εντελώς τρελός», ο Κώστας Γαβράς απάντησε ότι «ο Τσίπρας δεν παίζει. Εκλέχτηκε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάνει τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμά του να γίνει αποδεκτό από όλο τον κόσμο. Κάνει αυτά που πολλοί πολιτικοί δεν κάνουν. Είναι συνεπής στις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό για να εκλεγεί».

Σχετικά με την άποψη ότι «τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι είναι για να διορθώσουν συμπεριφορές στην Ελλάδα» είπε πως «δάνειζαν χρήματα στις τράπεζες για να μπορούν να προτείνουν στους Έλληνες δάνεια για διακοπές και για δώρα τα Χριστούγεννα. Και δάνειζαν συνεχώς. Οι τράπεζες όμως τι είναι; Ελληνογαλλογερμανικές όλες. Τώρα θίξατε όμως την ουσία του προβλήματος της Ελλάδας. Όταν ο Ζισκάρ είπε «Nαι» στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. είχε προβλέψει ότι απαιτούνταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί η χώρα. Αν λοιπόν αυτός ο στενός φίλος του Καραμανλή είχε φροντίσει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές σε μια χώρα που έχει έθνος αλλά δεν έχει κράτος μια και το κράτος είναι εντελώς άθλιο, τότε τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εδώ».

Τις ίδιες  περίπου δηλώσεις  έκανε μιλώντας και στο Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων διατυπώνοντας την  πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο. Δήλωσε επίσης, ότι  «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη κι απ ό,τι καταλαβαίνω είναι και θέση του Τσίπρα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη είτε κυριαρχήσει το Ναι στο δημοψήφισμα είτε το Όχι».

Ερωτηθείς με ποια κριτήρια πιστεύει ότι θα ψηφίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, απάντησε: «Μα υφίσταται τόσες αγριότητες ο Έλληνας… με τις τράπεζες, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πίεση των ξένων που λένε όλοι ψηφίστε «Ναι», αλλά δεν εξηγούν τι πρόκειται να επακολουθήσει του «Ναι». Οι Ευρωπαίοι που το προτείνουν δεν μας λένε τι θα συμβεί μετά το «Ναι». Πόσο θ’ αλλάξει η ζωή των Ελλήνων; Και ποιος θα τους υπερασπιστεί για μια βαθύτερη αλλαγή;» αναρωτήθηκε.

Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας αν παραμείνει πρωθυπουργός; «Νομίζω ότι το πρόβλημα του Τσίπρα μπορεί σήμερα να είναι αυτό που είναι, όμως αν αύριο παραμείνει, το τεράστιο πρόβλημα του είναι να κάνει την Ελλάδα κράτος. Οι Έλληνες είμαστε έθνος αλλά δεν υπάρχει κράτος. Γιατί αν δεν γίνει κράτος δεν ξέρω που πάμε. Θα είμαστε αποικία των τραπεζών».

Χαρακτήρισε   τον Αλέξη Τσίπρα σημαντικό ηγέτη , λέγοντας: «Μένω κατάπληκτος που μπόρεσε ν΄ αμυνθεί και να φτάσει εκεί που έφτασε». Και κατέληξηε:  «Η αξιοπρέπεια και η περηφάνια για έναν λαό είναι απαραίτητη. Γιατί αλλιώς γινόμαστε δούλοι του καθενός».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here