Κύμα αντιδράσεων από την πώληση του ΟΛΠ

Σαφείς αποστάσεις από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πήρε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην Cosco ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης εξαπέλυσε τα πυρά του στην διοίκηση του Ταμείου κάνοντας λόγο για αδιαφανή πώληση που λαμβάνει πλέον προκλητικές διαστάσεις. 

Λάβρος κατά της πώλησης εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος  επέκρινε με δριμύτητα τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τον ΟΛΠ και υπενθύμισε το ότι το ετήσιο μίσθωμα για τις ήδη πωληθείσες Προβλήτες 2&3 θα καταβάλλεται στο εξής από την Cosco στον ιδιοκτήτη του ΟΛΠ, δηλαδή στην ίδια την Cosco!

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπλοκαριστεί η εκποίηση του ΟΛΠ, θα επιμείνουμε αταλάντευτα στην υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος» προειδοποίησε ο δήμαρχος προιδεάζοντας για κινητοποιήσεις.

Χτες ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, κατήγγειλε ότι ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει στην πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός -το βράδυ της Τετάρτης- με επιστολή του στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα ζήτησε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία αυτή βασίστηκε.

Στο μεταξύ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της πώλησης, σφοδρές αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη ο οποίος σε μια σκληρή ανακοίνωση έθεσε μια σειρά από πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία καλείται ν’ απαντήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Γαβρίλης παρότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου έχει εκδηλώσει τη στήριξή του ΛΑΕ.

Πυρά προς στο ΤΑΙΠΕΔ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, αποκαλώντας την πώληση «θλιβερή πράξη από θλιβερούς ανθρώπους».

Οι αντιδράσεις

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε: «Όπως το περιμέναμε, η αδιαφανής πώληση του πρώτου λιμανιού της χώρας παίρνει πλέον προκλητικές διαστάσεις. Οι διάφορες ακροβασίες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα «αξιοπρεπές» τίμημα, δεν ξεγελούν κανέναν. Η αλήθεια, που κρύβει επιμελώς το ΤΑΙΠΕΔ, είναι συντριπτική: Το «σίγουρο» τίμημα της μοναδικής προσφοράς, που έγινε και θα εισπράξει, άμεσα, το Δημόσιο είναι μόλις 280,5 εκατομ. € καθώς η Cosco αγοράζει σε πρώτη φάση το 51% των μετοχών και «κλείδωσε» την τιμή πώλησης για μετά από 5 (!) χρόνια για το υπόλοιπο 16%. Ακόμα και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη πενταετία θα ανέλθουν μόλις σε 162,9 εκατομ. € καθώς τα υπόλοιπα μέχρι τα 296 εκατ. προβλέπεται να εισπραχθούν από κοινοτικά προγράμματα! Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε λέξη για τα ενοίκια, που θα πληρώνει η Cosco στον… εαυτό της για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος το απόγευμα της Πέμπτης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ:
«Από θέση αρχής εναντιωθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού. Ωστόσο, το ευτελές τίμημα για την απόκτηση της κυριότητας του πρώτου λιμανιού της χώρας από την Cosco συνιστά πραγματική πρόκληση. Δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για όσο-όσο εκποίηση. Η κατάθεση μίας και μόνο προσφοράς για τον ΟΛΠ, αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια προσυμφωνημένη, αδιαφανή και «φωτογραφική» παραχώρηση.

Η εκποίηση του λιμανιού στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την τοπική οικονομία. Δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ιδιωτικό μονοπώλιο που θα διαχειρίζεται όχι μόνο τη εμπορευματική κίνηση, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά, ζήτημα ζωής και θανάτου για τους νησιώτες. Η Cosco με τη μέχρι τώρα πολιτεία της, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον ούτε για την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του λιμανιού ούτε για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό. Επιπλέον, αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση το ότι το ετήσιο μίσθωμα για τις ήδη πωληθείσες Προβλήτες 2&3 θα καταβάλλεται στο εξής από την Cosco στον ιδιοκτήτη του ΟΛΠ, δηλαδή στην ίδια την Cosco.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα μνημονιακά-κυβερνητικά τετελεσμένα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπλοκαριστεί η εκποίηση του ΟΛΠ, θα επιμείνουμε αταλάντευτα στην υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δημοσίου συμφέροντος. Το πρώτο λιμάνι της χώρας ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο.»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε: «Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο του Χρηματιστηρίου, την στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του είναι πράξη θλιβερή από θλιβερούς ανθρώπους. Όταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όριζε την καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ σε 530 εκατομ. και εν συνέχεια με την επέκταση της προβλήτα ΙΙΙ σε ένα δισ. Το λιμάνι του Πειραιά ενσωματώνει ανεκτίμητες αξίες που δεν αποτιμώνται σε ένα κατακρεμνησμένο Χρηματιστήριο. Όσα φτιασιδώματα και εάν επιχειρήσουν η αλήθεια δεν πρόκειται να σκεπαστεί. Η κυβέρνηση επιτελούς πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιο ξεπούλημα δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική κοινωνία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here