Κόντρα Βαρουφάκη-Αυγής για IOU’s, τράπεζες, δημοψήφισμα, φόρο στα ΑΤΜ

Σε ανοικτή δημόσια αντιπαράθεση από τις στήλες της Αυγής, έχει εξελιχθεί η ιδιότυπη αποκαθήλωση των επιλογών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, από την εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε μεγάλο βαθμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Βαρουφάκης, αρνείται ότι πρότεινε αυτός την επιβολή φόρου στα ΑΤΜ και τις τραπεζικές συναλλαγές και επιρρίπτει τις ευθύνες στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης ερήμην του! Ωστόσο δεν απαντά στο πως ειναι δυνατόν τεχνοκράτες να προτείνουν φόρους χωρίς διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ούτε πως είναι δυνατόν να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους.

Επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στον πρωθυπουργό, όσον αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της προκηρυξης του δημοψηφίσματος αλλά και στην τελική διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο πρωην υπουργός, απαντώντας σε αρθρο της εφημερίδας με τίτιλο «Γ. Βαρουφάκης από γκουρού των οικονoμικών, ετανεξεταστέος της πολιτικής»,  επισημαίνει 7 ανακρίβειες του συγκεκριμένου άρθρου της εφημερίδας,

Τα σημεία αυτά είναι:

1. Οι μπελάδες και η δημιουργική ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου

Ο κ. Βαρουφάκης μιλά για επιτυχία, που απέτρεψε το κλείσιμο των τραπεζών και έδωσε στη κυβέρνηση 4 μηνες για να διαπραγματευυθεί. ¨Εκείνη η επιτυχία στηρίχθηκε στην δημιουργική ασάφεια του κειμένου της απόφασης η στρατηγική σημασία της οποίας ήταν σημαντική, επισημαίνει.  Αφήνοντας επίτηδες ασαφές το αν το μνημόνιο συνέχισε να ισχύει ή «σκίστηκε» καταφέραμε να μην αναφερθεί το μνημόνιο στο κείμενο και άρα να μην δεσμευθούμε σε αυτό. Ετσι μάλστα απομονώσαμε πλήρως στο Eurogroup εκείνο αν και προσωρινά, τον Σόιμπλε.

Το ότι ι τρόικα επανέφερε το μνημόνιο μερικές μέρες ή βδομάδες αργότερα δεν αναιρεί την επιτυχία. Ποιός και γιατί ευθύνεται για εκείνη την επαναφορά είναι ΄τερον ζήτημα το οποίο καποια στιγμή θα πρέπει να αποτελέσει θέμα αυτοκριτικής όλων όσων είμασταν υπεύθυνοι για τη μετά την 20η Φεβρουαρίου διαπραγματευτική στρατηγική.

2. Φόρος στα ΑΤΜ

Ως υπουργός Οικονομικών, πληροφορήθηκα πως στο πλαίσιο του Bryassels Group, οι διαπραγματευτές μας είχαν προτείνει στους θεσμούς εν αγνοία μου φόρο τραπεζικών συναλλαγών που περιείχε τα πάντα, χρεωστικές κάρτες, web banking, και βέβαια συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.

Σε μια περίοδο που σχεδιάζαμε κίνητρα για συχνότερη χρήση του πλαστικού και ηλεκτρονικού  χρήματος, αυτός ο φόρος ήταν για μένα καταστροφικός. Κινησα γη και ουρανό να πάρουμε πίσω την πρόταση. Οταν κάποια στιγμή η τρόικα τη διέρρευσε για να μας εκθέσει, εξέθεσα στους δημοσιογράφους την πλήρη αντίθεσή μου ιδίως όσον αφορούσε τις χρεωστικές κάρτες και το web banking. Oταν ρωτήθηκα για τα ΑΤΜ, είπα πως και σε αυτό διαφωνώ αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όσο στα άλλα δύο. Την επόμενη τα μέσα της διαπλοκής μου χρέωσαν τον φόρο στις αναλήψεις από ΑΤΜ..

3. Ηxογράφηση των Eurogroup

Ποτέ δεν έκρυψα οτι ηχογραφούσα τα Eurogroup. Ειχα την υποχρέωση να το κάνω καθώς σκανδαλωδώς δεν κρατούνται πρακτικά. Πως αλλιώς θα έδινα αναφορά στον πρωθυπουργό, στο υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή για το τι ειπώθηκε σε πολύωρες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων από μιά κουβέντα εξαρτάτο το μέλλον της χώρας;

Τις μέρες εκείνες που βουνά λάσπης ρίχνονταν πάνω μου από τα μέσα της διεθνούς και εγχώριας διαπλοκής απάντησα με τη φράση «παραμύθια. παραμυθια, παραμυθια»….Ηταν μια εποχή που άλλοι υπουργοί Οικονομικών μέσω διαρροών καταστρατηγούσαν την αρχή της εμπιστευτικότητας διαστρεβλώνοντας βλαναυσα και εναντίον μου τα λεγόενα του Εurogroup. Παρά το γεγονός ότι είχα τις ηχογραφήσεις που τους διέψευδαν, επέμενα να σέβομαι τους κανόνες της εμπιστευτικότητας και να μην τους εκθέτω.

4. Kλείσιμο Τραπεζών

Ως υπουργός Οικονομικών μιας μικρής ευρωζωνικής χώρας που αδίστακτοι δανειστές προσπαθούν να ταπεινώσουν με την απειλή του κλεισίματος των τραπεζών προφανώς και έπρεπε να διατρανώσω τη θέση μας ότι τα capital controls και η νομισματική ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες. Και πολύ σωστά έλεγα και ξανάλεγα ότι η ελληνική κυβέρνηση εναντιώνεται στην όλη ιδέα τους γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ποτι η τρόικα ετοιμαζόταν να τα επιβάλει ρίχνοντας την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνησή μας.

5. Δημοψήφισμα: 

Ηταν απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν γνωρίζω αν υπήρξαν εισηγη΄τες. Γνωρίζω ότι μας μάζεψε για να μας το ανακοινώσει και αμέσως όλοι μας, όλη η διαπραγματευτική ομάδα στηρίξαμε την επιλογή αυτή, στρατευόμενοι στο ¨οχι» καθώς και στον αγώνα μας να αποσυνδέσουμε αυτό το όχι από το Grexit.

Ενα μήνα πριν όλοι μας, μαζί με τον πρωθυπουργό, θεωρούσαμε ότι ένα δημοψήφισμα ήταν δύσκολο να κερδηθεί επειδή ο αντίπαλος, η τρόικα εσωτερικού, θα συνέδεε το Grexit με το ¨όχι’. Από τότε όμως η αδιαλλαξία των θεσμών σε συνάρτηση με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έφερε τον πρωθυπουργό στο ορθό συμπέρασμα ότι το δημοψήφισμα  ήταν η μόνη λύση. Συμφωνήσαμε όλοι.

6. Ανοιγμα Τραπεζών

Ελεγα ότι θα ανοίξουν την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, ενώ ο συντάκτης του άρθρου διακρίνει δήθεν διαφωνία μου με τον πρωθυπουργό που ανέφερε ότι θα ανοίξουν αν και όταν υπάρξει συμφωνία». Ακριβώς το ίδιο λέγαμε με τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα θα είχαμε συμφωνία-καλύτερα με το όχι, χειρότερη με το ναί. Μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό ο υπουργός Οικονομικών όταν ήταν γνωστό τοις πάσι πως τα ΑΤΜ άνευ συμφωνίας θα στέρευαν πλήρως την Τρίτη, μετά το δημοψήφισμα;

7. Παράλληλο νόμισμα

Ο συντάκτης με εγκαλεί για αυτο-διάψευση διότι ενώ στις 8 Ιουλίου διέψευσα ότι είχαμε σχέδιο για έκδοση δικής μας ρευστότητας, κατόπιν παραδέχθηκε ότι μελετούσαμε στο πλαίσιο πενταμελούς ομάδας στο υπουργείο, νομισματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, επιβεβαιώσει πως, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, πράγματι μελετούσαμε σενάρια έκτακτης ανάγκης-ως είχαμε ιερή υποχρέωση σε μια Ευρωζώνη που μας απειλούσε με κλείσιμο τραπεζών και πιθανή εκπαραθύρωση από το ευρώ πριν ακόμη εκλεγούμε. Ως υπουργός Οικονομικών, που στόχο είχε να μην χρειασθούν ποτέ τα υπό μελέτη εργαλεία και την αποφυγή ενός Grexit, είχα υποχρέωση και να επιβλέπω εκείνη την ομάδα εργασίας και να διαψεύδω την ύπαρξή της. Στοιχειώδης λογική σύντροφοι.

Απαντά τέλος ο κ. Βαρουφάκης και στια αιτιάλσεις περί αναντιστοιχων δηλώσεων του, όταν α. εξουσιοδότησε τους συντρόφους Τσίπρα, Τσακαλώτο και Δραγασάκη να διαπραγματευτούν στις Βρυξέλλες και β. την αρνητική ψήφο μου στη συμφωνία με την οποία επέστρεψαν.

Ομως αυτό στρέφεται εναντίον της τοποθέτηης του ίδιους του πρωθυπουργού ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στη Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι η εξουσιοδότηση των συντρόφων να διαπραγματευθούν τη συμφωνια δεν σημαίνει και αποδοχή της συμφωνιας που θα φέρουν.

Κλε΄νοντας ερωτά, εάν η Αυγή θα είχε δημοσιευσει άραγε το εν λόγω «ρεπορτάζ» αν είχα υπερψηφίσει τη συμφωνία

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here