του Φοίβου Οικονομίδη

Το κυπριακό πρόβλημα πάντα βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας και όταν ακόμα φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει, πόσο μάλλον τώρα που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα. Αυτές τις ημέρες σκεφτόμουνα κάποιες υποθέσεις-επιχειρήματα που μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο(argumentum ad absurdum,argumentum a contrario,κ.α).

Σκέφθηκα λοιπόν:Ας υποθέσουμε ότι το 1965 η το 1974 η Κύπρος ενωνόταν με την Ελλάδα.Θα ήταν μια μεγάλη στιγμή .Αν όλα πήγαιναν καλά οι ελληνοκύπριοι με τους τουρκοκύπριους θα ζούσαν ειρηνικά μέσα στην ελληνική πολιτεία και η Τουρκία (αντιπρόσωποί της ) θα είχε δικαίωμα να επισκέπτεται φιλικά τόσο την Κύπρο όσο και τη Δυτική Θράκη.

Σε κάθε περίπτωση αν πραγματοποιείτο η ένωση, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα θα έπρεπε να αριθμεί σήμερα (τουρκικής καταγωγής) μεταξύ 300 και 400.000. Αν όλα πήγαιναν καλά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αν όμως δεν πήγαιναν, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κόμμα,όπως συμβαίνει στη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν δύο φιλοτουρκικά κόμματα που επηρεάζουν σοβαρά την πολιτική ζωή της γειτονικής μας χώρας.

Σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού και καλώς πράττει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο εδαφικό.Το χειρότερο απ’όλα όμως ,κατά τη γνώμη μου, θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ομόσπονδο κράτος σαν ένα σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα δίχως διεξόδους. Αν τα πράγματα δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν να υπάρχει διέξοδος.
Πρέπει οπωσδήποτε στην όποια συμφωνία να υπάρχει ρήτρα που να επιτρέπει το δικαίωμα του αποχωρισμού μετά από δημοψήφισμα της κάθε κοινότητας. Αν η ομαλή λειτουργία ενός ομόσπονδου κράτους αφεθεί στις εγγυήσεις συγκεκριμένων δυνάμεων όπως και στο παρελθόν θα έχουμε και πάλι σοβαρά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα ,πιθανόν χειρότερα και από τα σημερινά. Μακάρι να έλθουν όλα κατ’ευχήν.
Αν δεν έλθουν πρέπει να έχουμε έτοιμες και διεξόδους.Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here