Κυπριακό: Πυρετός διαβουλεύσεων και συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στη Λευκωσία

Συνάντηση στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, έχουν σήμερα το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να προετοιμάσουν τις συνομιλίες της Γενεύης, που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου και της διάσκεψης που θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου.

Αν χρειαστεί, ίσως πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντώνται καθημερινώς.

Στόχος είναι να κλείσουν με συμφωνία τα περισσότερα θέματα που εκκρεμούν, ώστε στη Γενεύη να συζητηθούν κυρίως το εδαφικό με τη κατάθεση χαρτών και συμφωνία επί των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Στις 12 Ιανουαρίου θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία).

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι στη διάσκεψη τη κυπριακή Δημοκρατία θα την εκπροσωπήσει ο ίδιος ως πρόεδρος του κράτους καθώς η όποια τροποποίηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960 απαιτεί υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το απόγευμα ο κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ αύριο θα προεδρεύσει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου με την συμμετοχή των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναμένεται στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αύριο θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απο ελληνικής πλευράς συνεχίζονται οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με ευρωπαίους ηγέτες. Χθες ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλία με την βρετανίδσ πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, την οποία ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού απαιτεί εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαικού κεκτημένου. Με το τρόπο αυτό, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ανεκτή η δημιουργία κράτους με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here