Κυπριακό: Ακαρπες οι συνομιλίες για το εδαφικό στην Ελβετία

Δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν της Ελβετίας μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του «Φιλελεύθερου», δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.
» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε: Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού…

Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μον Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 λεπτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας, (03:00 ώρα Ελλάδος), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Η Μόρφου και η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απαιτούσε την επιστροφή 100.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση του Κυπριακού, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί περιόριζε τον αριθμό σε κάτω από 70.000.  Υπήρξε μικρή υποχώρηση του Ν. Αναστασιάδη στους 90.000 πρόσφυγες αλλά και πάλι η απόσταση ήταν μεγάλη. Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου τυχαίοι καθώς αποτυπώνονται και στα εδάφη που θα επιστρέφονταν από τους Τούρκους στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η κωμόπολη της Μόρφου είναι μια περιοχή με μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ως εκ τούτου με την επιστροφή της θα μπορούσε να βρεθεί συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί όταν του υποδείχθηκε πως και με το Σχέδιο Ανάν το 2004, η Μόρφου επιστρεφόταν στους Ελληνοκύπριους, φέρεται να απάντησε ότι «έχουν περάσει 16 χρονια από το 2004 και πολλά έχουν αλλάξει επί του εδάφους». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στη περιοχή της Μόρφου με τον αγωγό νερού που υδροδοτεί τα κατεχόμενα. Επίσης στη Μόρφου ζουν πολλοί Τούρκοι έποικοι που θα έπρεπε να μετακινηθούν ή να επιστρέψουν στη Τουρκία.

 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Mont Pelerin, o εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δόθηκε ένα αριθμητικό εύρος για τους Ελληνοκύπριους  που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα δίδονταν πίσω, μεταξύ 78.000 και 92.000 και οι Ελληνοκύπριοι επέμεναν σε αυτό.

Δεν βρήκαμε απέναντί μας επιμελή εργασία και αν έδειχναν τη μισή βούληση από αυτή που έδειξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο Τουρκοκύπριος  διαπραγματευτής και η διαπραγματευτική ομάδα, είπε, «δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ». Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο ίδιος ως άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή παλεύει για την ειρήνη έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Όμως, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ήσυχοι τη συνείδησή τους.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, στις συνομιλίες που άρχισαν στις 7 Νοεμβρίου ήρθε έτοιμη σε πολιτικό, τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας, με καλή πρόθεση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο τελευταίο στάδιο. «Δυστυχώς, οι συνομιλητές μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ήρθε επαρκώς προετοιμασμένη, ούτε πολιτικά, ούτε τεχνικά, ούτε και σε φιλοσοφικό επίπεδο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here