Ολοταχώς προς συμφωνία η κυβέρνηση. Πέμπτη ανακοινώνονται τα μέτρα

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Σε συμφωνία με τους εταίρους, με όχημα το κατεπείγον πολυνομοσχέδιο – σκούπα, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα η οποία θα της επιτρέψει να ανατρέψει το σχέδιο των προκατόχων της για «αριστερή παρένθεση».

Παρά το χαρτί του δημοψηφίσματος που επέσεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές, οι τοποθετήσεις των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης σήμερα στη Βουλή κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια «ενδιάμεση» συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας.

Χαρακτηριστική, ήταν, η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και στενού συνομιλητή του πρωθυπουργού που προέβλεψε ότι η κυβέρνηση  θα καταφέρει μια συμφωνία η οποία θα βγάλει την ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Απαντώντας, μάλιστα, στα στελέχη της ΝΔ που κάνουν λόγο περί αριστερής παρένθεσης ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η συμφωνία για τη ρευστότητα θα καταρρίψει κάθε τέτοιο σχεδιασμό. «Το κόμμα σας έχει μια συνεπή στρατηγική. Περιμένει τη χώρα να πέσει στα βράχια για να δικαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» είπε και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ: «η συμφωνία θα κάνει εσάς ιστορική παρένθεση».

Σε ανάλογο πνεύμα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει παρένθεση. «Παλεύετε ακόμη για την παρένθεση και την εξυπηρέτησης αυτής της στρατηγικής μαζί με τους πυλώνες της διαπλοκής» είπε ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ που εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις αναφορές του περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος. «Ο λαός θα μας στηρίξει -με όλα τα στριμώγματα, με κάποιες πιθανές υπαναχωρήσεις αλλά με καθαρό σχέδιο- για προοπτική και ριζοσπαστικές τομές» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και καταλόγισε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο συμφωνίας  και επιχειρούν να υποσκάψουν την κυβέρνηση.

Την εικόνα της διαφαινόμενης συμφωνίας ενίσχυσε, όμως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος απεκάλυψε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία «που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία». «Σε αυτήν τη φάση πηγαίνουμε σε μίνιμουμ συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα της ρευστότητας και η μεγάλη συμφωνία θα κλείσει από τον Ιούνιο και μετά» εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινώσει την Πέμπτη στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πλαίσιο των μέτρων που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα. Τα μέτρα θα συζητηθούν με το Brussels Group αυτή την Πέμπτη και την Παρασκεύη και θα κατατεθούν με επείγουσες διαδικασίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπαν, μάλιστα, ότι τα μέτρα θα εγκριθούν χωρίς απώλειες από τη Βουλή και διαβεβαίωναν ότι δεν θα περιλαμβάνουν «υφεσιακές» ρυθμίσεις.

Η αίσθηση της επερχόμενης συμφωνίας ενισχύθηκε, όμως, και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι εγκατέλειψαν τις αναφορές τους σε grexit και προέβαλαν νέα ρητορική καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «τα βρήκε με την καγκελάριο Μέρκελ». Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, άφησε κατά μέρος τις αναφορές σε «εθνική τραγωδία» και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση προσχωρεί ουσιαστικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Μ.Χ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here