Μουζάλας: Ανοικτά αλλά φρουρούμενα τα στρατόπεδα σε Σχιστό, Σίνδο

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κυβέρνηση και ΝΔ, μετά από συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν σε καλό κλίμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας με τον αρχηγό του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη,  συμφώνησαν, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, ότι το προσφυγικό αποτελεί εθνικό θέμα!

Αυτό δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος νωρίτερα μιλώντας στον Σκάι, είχε πει ότι  τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων, θα είναι ανοικτού τύπου, αλλά φρουρούμενα. Οπως εξήγησε εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, θα παραμένουν στα κέντρα αυτά από 24 – 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι και το Νοέμβριο πρόσφυγες ήταν το 75% – 80% των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα μας, αλλά από το Δεκέμβριο το μεταναστευτικό ρεύμα έχει αλλάξει και οι πρόσφυγες αποτελούν το 45%-55%. Είπε, μάλιστα, ότι από όσους έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο, που αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, στη χώρα μας έχουν παραμείνει περίπου οι 15.000.

O δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μουζάλα, τον ενημέρωσε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στη Σίνδο, το οποίο θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση 500 πρόσφυγες και στη συνέχεια 4.000, ενώ η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσφορία του για το γεγονός -όπως είπε- ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έγκαιρα, αλλά ούτε καν ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Δέλτα και της τοπικής κοινωνίας για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας, ενώ έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι θα συναντηθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ακόμη ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει -όπως είπε- με αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν θα ήταν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να γίνουν όλα με σωστό προγραμματισμό.

«Δεν μπορεί αυτές οι ψυχές να έρχονται και να παραδίδονται στο έλεος του Θεού» επισήμανε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ξοδεύονται τόσα χρήματα και χρόνος για τη διαμόρφωση παλιών στρατοπέδων, από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες οι παραθεριστικές εγκαταστάσεις των στρατιωτικών, τα λεγόμενα ΚΑΟΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατηγορώντας τον ότι αποφασίζει για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και υπόσχεται ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και άλλα κτίρια. «Κάνει για ακόμη μια φορά τον διοργανωτή, αυτόν που είναι πάνω απ’ όλους, αλλά τα προβλήματα τα μεταβιβάζει σε άλλους. Αποφασίζει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Δήμος Δέλτα θα είναι αυτός που θα επωμιστεί να τα υλοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here