Ψάχνουν συμφωνία στις καθυστερήσεις. Νέα ολονύχτια συνάντηση-θρίλερ για κόκκινα δάνεια, επικουρικές, έμμεσους φόρους

Με καθυστέρηση περίπου 5 ωρών, ξεκίνησε η νέα και τελική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών  για την επίτευξη μιας κατ αρχήν συμφωνίας με την οποία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μια ολοκλήρωση από την οποία θα απουσιάζει, προσωρινά(;) το ΔΝΤ, το οποίο διατηρεί τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τεχνικής και όχι ουσιαστικής φύσεως, δεν οφειλόταν δηλαδή σε νέα προβλήματα και σοβαρές διαφωνίες των δύο πλευρών. Διαφωνίες που μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ παραμένουν.

Η σημερινή βραδινή συνάντηση είναι και η τελευταία καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών για τις ΗΠΑ όπου ξεκινά την Πέμπτη η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, κατά την οποία θα συζητηθεί και οι τρόποι περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση.

Τα μεγάλα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι η οριστικοποίηση των εμμέσων φόρων που θα συμπληρώνουν τα μέτρα ύψους 2,6 δις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση έως το 2018, τα κόκκινα δάνεια και οι επικουρικές συντάξεις.

Το κείμενο μιας καταρχήν συμφωνίας με τους ευρωπαικούς θεσμούς είναι απόλυτα αναγκαίο καθώς στις 22 Απριλίου, συνεδριάζει το Eurogroup στο οποίο θα αποφασισθούν τα πάντα. Το κείμενο της μη συμφωνίας με το ΔΝΤ,  δεν επηρεάζει προς το παρόν, μια και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.

Οσονα αφορά τα ανοικτά θέματα, στο ασφαλιστικό μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις επικουρικές συντάξεις. ΔΝΤ και θεσμοί ζητούν να γίνουν μεγάλες περικοπές αντι να αυξηθούν οι ασφαλιστικέ εισφορές.

. «Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός μετά την συνάντηση του Σαββάτου.

Κόκκινα δάνεια

Απόσταση υπάρχει ακόμη στο θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο άλλωστε επιστρατεύτηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις. «Έχουμε φθάσει κοντά» ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία».

Φορολογικά μέτρα

Αντίθετα, για το φορολογικό η κυβέρνηση μιλά για ένα βήμα πριν τη συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες, ούτε συμφωνούν ότι το ύψος του αφορολόγητου έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here