Γεροβασίλη: Αναλογική κατανομή προσφύγων- Δεκτό το ασφαλιστικό από τους θεσμούς

 

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό, η οποία θα πρέπει να αποτελεί εθνική πολιτική μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

Για το επικείμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας.

Δεκτό το ασφαλιστικό από τους θεσμούς

Για το ασφαλιστικό είπε ότι οι θεσμοί έχουν δεχτεί την κυβερνητική πρόταση, «στη δομή της οποίας συμφωνούν άπαντες». Παρά το γεγονός ότι -όπως είπε- εξετάζονται ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες, εκτίμησε ότι για το ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση έχει φτάσει κοντά στο όριό της και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί θα μπορούσαν να έρθουν και να προχωρήσουμε».

ΔΝΤ και ρεαλισμός

Σχολιάζοντας την σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με τις απαιτήσεις του, είπε τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και η Αθήνα ζητούν να δικαιολογήσει επαρκώς γιατί επιμένει σε αντιλήψεις, οι οποίες ξεπερνούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι και το κάλεσε να επιστρέψει στον ρεαλισμό.

«Πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα», πρόσθεσε.

«Σε αυτήν την πορεία επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποκλείοντας νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει αυτή η συζήτηση να ανοίξει σε ένα άλλο περιβάλλον και αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here