Κυβέρνηση για Κυπριακό: Εμμένουμε στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας

Τις θέσεις υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων στη Κύπρο, αμέσως μετά την επανένωση του νησιού, επαναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς η ελληνική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Κύπρο.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, στη δήλωσή του, καθιστά σαφές ότι πλην την πολυμερή Διάσκεψη που εξαγγέλθηκε για τις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, θα πρέπει να υπάρξει διμερής διαβούλευση και συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στα επίμαχα θέματα.

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μιά αμυδρή αποτύπωση των διαφορετικών αποχρώσεων και εκτιμήσεων που υπάρχουν σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, τόσο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση όσο και με την Κυπριακή κυβέρνηση

Η πλήρης δήλωση του κ. Τζανακόπουλου:

Χαιρετίζουμε την επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, που αποφασίστηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία.

Η Ελλάδα, σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Σε αυτή τη βάση θα εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκλιση και στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο οποίο εμπλέκεται και για το οποίο έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφείς τις θέσεις της.

Μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο και διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με  τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση  σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού, ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here