Κρούγκμαν: Η Ελλάδα αντιστάθηκε στην εκστρατεία τρομοκρατίας και εκφοβισμού

Μεγάλη νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τη Ευρώπη, χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Στο πρώτο του σχόλιο ο νομπελίστας οικονομολόγος, τονίζει ότι η «εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού» είναι, όπως λέει, «μια στιγμή ντροπής για την ευρωπαϊκή ιστορία.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

«O Tσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα και ενίσχυσαν τη θέση τους μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.

Δεν είναι οι μόνοι νικητές: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη και η ευρωπαική ιδέα επίσης πέτυχαν μια μεγάλη νίκη – τουλάχιστον υπό την έννοια ότι γλύτωσαν τη σφαίρα.

Γνωρίζω ότι δεν έχουν την ίδια άποψη οι περισσότεροι. Αλλά δείτε το από αυτή τη σκοπιά: Μόλις γίναμε μάρτυρες της αντίστασης της Ελλάδας σε μια εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού με στόχο να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και να απαλλαγεί από την κυβέρνησή του.

Η εκστρατεία αυτή ήταν μια στιγμή ντροπής για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία κι εάν πετύχαινε θα δημιουργούσε ένα πραγματικά κακό προηγούμενο.

Αλλά δεν συνέβη. Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πιστεύει ότι ξέρει τι κάνει – δεν είναι ξεκάθαρο ότι ξέρει, αν και η τρόικα είναι ακόμα χειρότερη – για να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μόλις σώθηκαν από τα χειρότερα ένστικτα τους.

Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να πειθαρχήσει υπό το κλίμα τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με τρόπο που θα αμαύρωνε τη φήμη της για πολλές γενιές. Αντίθετα, συνέβη κάτι που θα μπορούσαμε τελικά να θεωρήσουμε κι ως παραλογισμό.

Και αν τελικά η Ελλάδα τελικά εγκαταλείψει το ευρώ; Υπάρχει πραγματικά ένα πολύ καλό επιχείρημα για Grexit τώρα – και σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία έχει μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε νομισματική διευθέτηση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here