Κριμαία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δολιοφθορά και διακοπή ηλ.ρεύματος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν την Κριμαία τα ξημερώματα της Κυριακής οι αρχές της χερσονήσου μετά την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο παίρνει από την Ουκρανία, εξαιτίας δολιοφθοράς στις γραμμές υψηλής τάσης.

Μερικώς συνδεδεμένες είναι οι πόλεις Σιμφερόπολ, Γιάλτα και Σάκι αφότου τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες που παρέχουν ρεύμα σε νοσοκομεία και σε άλλα ευαίσθητα κτίρια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία στην Κριμαία, δύο όμως εξ αυτών υπέστησαν δολιοφθορές τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, με ουκρανικές όμως πηγές να μην είναι σε θέση να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo δημοσίευσε φωτογραφίες από πυλώνα του ηλεκτρικού ρεύματος πεσμένο στο έδαφος και από έναν άλλο που έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με την εταιρεία, η φύση των ζημιών δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά πιθανόν «με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών».

Ουκρανικές πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν ποιος μπορεί να ευθύνεται για τη δολιοφθορά αυτή.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο άλλες γραμμές υψηλής τάσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εξαιτίας μιας έκρηξης.

«Οι πυλώνες μόλις καταστράφηκαν!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Ίλια Κίβα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για τις δολιοφθορές.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κριμαίας Μιχαήλ Τσερεμέτ δήλωσε πάντως ότι η χερσόνησος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια μόλις κατά το ήμισυ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here