Κρήτη – Κύπρος: Το αντί-ρευματικό μέτωπο διαρκείας των δυο μεγαλονήσων

 

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αυτή η συνεργασία μοιάζει ενδιαφέρουσα. Έχει περιεχόμενο άρα μπορεί να έχει και μέλλον. Από τη μια πλευρά η επιστημονική Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και ο κινηματικός Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου. Από την άλλη, ο αντίστοιχος σύνδεσμος ρευματοπαθών Κρήτης έχοντας στο πλευρό του όλες τις σχετικές με το αντικείμενο Ελληνικές πανεπιστημιακές κλινικές.

Από κοινού Κύπριοι και Κρητικοί διοργάνωσαν 7ο Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας που ολοκληρώθηκε στη Λάρνακα από 23 – 25 Οκτωβρίου 2015. Φάγανε, ήπιανε – πάντα έτσι συμβαίνει στα συμπόσια από αρχαιοτάτων χρόνων – όμως όλο και κάτι ενδιαφέρον δεν μπορεί παρά να συζητήσανε. Υπό τον τίτλο/ θέμα“η ρευματολογία σήμερα: πρακτικά προβλήματα της καθημερινής κλινικής πράξης”.

symposio2

Από την ενότητα των συμπερασμάτων η παρακάτω φράση μοιάζει να τα συμπυκνώνει όλα: Παρά τις πολύ θετικές επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν την έγκαιρη  διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων και την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών, φαίνεται ότι στα θέματα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας  και της κρατικής περίθαλψης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, υπάρχουν τρομερές  ελλείψεις και προβλήματα.

symposio

Κοινός τόπος Κυπρίων και Κρητικών τα ελλείμματα. Από πλευράς των πρώτων – σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έδωσαν – τα πορίσματα του Συμποσίου θα εκδοθούν και αποσταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, στους βουλευτές αλλά και στα ΜΜΕ, με την αξίωση να υπάρξουν το ταχύτερο βήματα προόδου. Υποθέτουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και από πλευράς των δεύτερων. Τον βαθμό ανταπόκρισης των μεν και των δε θα μπορέσουμε να τον κρίνουμε και τον συγκρίνουμε σε εύλογο χρόνο, πιθανώς στο 8ο Συμπόσιο τέλη της επόμενης χρονιάς. Μεταξύ μας, πιθανολογούμε ότι θα είναι “αντίστοιχος”, και τούτο όχι με τη θετική έννοιά του…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here