Κούρδοι: Η τουρκική εισβολή και κατοχή στη Συρία στρέφεται μόνο εναντίον μας-Καταγγέλλουν συμφωνία Τουρκίας-ISIS

Η επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων και η εισβολή τανκς και ειδικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία, έγινε με πρόσχημα την κατάληψη της συνοριακής πόλης Τζαραμπλούς και της εκκαθάρισης της ευρύτερης περιοχής από τον ISIS, ουσιαστικά στρέφεται όμως ευθέως κατά των Κούρδων της Συρίας τους οποίους και έχει βάλει στο στόχαστρο. 

Και η Τουρκία πήγε για να μείνει στη Συρία, τουλάχιστον έως ότου αποχωρήσουν οι τρομοκράτες», όπως δηλώνει ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει αν εννοεί μόνο τον ISIS ή και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που ηγείται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων(SDF).

Ο τούρκος πρωθυπουργός σκοπίμως δεν αναφέρεται ονομαστικά μόνο στον ISIS, γιατί πίσω από την αόριστη αναφορά του σε τρομοκράτες περιλαμβάνει όσους η χώρα του αναγορεύει σε τέτοιους. Και η Τουρκία ως γνωστόν, θεωρεί ότι το YPG τρομοκρατικό γατί έχει σχέσεις με το PKK που βρίσκεται σε πόλεμο με το τουρκικό κράτος μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την επιλογή Ερντογάν να επενδύσει στη στρατηγική της έντασης και του πολέμου. Πριν αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις με το PKK το καλοκαίρι του 2015, μια χαρά η Τουρκία συνομιλούσε μαζί του.

Η βασική επιδίωξη των Τούρκων εισβολέων στη Συρία, που φαίνεται ότι εξασφάλισαν την συγκατάθεση των ΗΠΑ αλλά και εν μέρει της Ρωσίας(η οποία εκ των υστέρων καταγγέλλει υπέρβαση των συμφωνηθέντων), είναι να κρατήσει τους Κούρδους της Συρίας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Γι αυτό ενισχύει με κάθε μέσο τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού(FSA), ενός αχταρμά «μετριοπαθών» δεν ισλαμιστών που συγκροτήθηκαν και εξοπλίσθηκαν με χρήματα της Τουρκίας, της Σ. Αραβίας και των χωρών του κόλπου για να ξεφορτωθούν το καθεστώς Ασαντ και να μοιρασθούν τα λάφυρα της εξουσίας στην καθημαγμένη Συρία.

H Tουρκία φοβάται ότι εάν ενωθεί η περιοχή της Ροτζάβα, της Β. Συρίας η οποία είναι ανατολικά του Ευφράτη ποταμού με την περιοχή του Afrin που βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη την οποία έχουν απελευθερώσει οι Κούρδοι από τον ISIS και τα ισλαμικά γκρουπάκια ανταρτών, οι Κούρδοι τη Συρίας, θα έχουν δημιουργήσει μιά ενιαία ζώνη κυριαρχίας κατά μήκος όλων των συροτουρκικών συνόρων, αποκόπτοντας την όποια πρόσβαση της Τουρκίας σε αυτή. Γι αυτό και απαιτούν, στέλνοντας τελεσίγραφο στο YPG να αποσυρθούν όλες οι κουρδικές δυνάμεις, ανατολικά του Ευφράτη.

χαρτης ασπιδα ευφράτη 2

Τι λένε οι κουρδικές κοινότητες της Συρίας

Εχουν απόλυτο δίκιο οι κουρδικές κοινότητες της Συρίας, που με κοινή ανακοίνωσή του καταγγέλλουν την τουρκική επιθετικότητα και εισβολή στη Συρία, επισημαίνοντας ότι στόχος της τουρκικής επιχείρησης δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο σε συμφωνία με τους Τούρκους παρέδωσε την Τζαραμπλούς αλλά  αποκλειστικά και μόνο οι Κούρδοι.

Κουρδικές κοινότητες

Μια τουρκική επίθεση στη Ροτζάβα, τη κουρδική περιοχή στη Β. Συρία θα είναι επίθεση σε όλους τους Κούρδους, τονίζει η Ενωση των Κουρδικών Κοινοτήτων(KCK) που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα.

Μάλιστα το KCK πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και καταγγέλλει ότι η σφαγή στον κουρδικό γάμο της Γκαζιαντέπ, με τους 58 νεκρούς(τα περισσότερα παιδιά), έγινε από το Ι.Κ υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(ΜΙΤ) ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Οπως όμως επισημαίνουν οι Κούρδοι, η «σκηνοθεσία» που συνετελέσθη στην Τζαραμπλούς εξέθεσε για μια ακόμη φορά τη στενή συνεργασία της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.

σκιτσο κουρδοι τουρκία

Το KCK χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή και επίθεση στη Συρία και το Τζαραμπλούς, ώς μια επίθεση στον εκδημοκρατισμό και τη δημιουργία μιας Συρίας, όπου Κούρδοι, Αραβες, Ασσύριοι, Τουρκμένοι, Κιρκάσσιοι, Αρμένιοι και Δρούσοι θα συνυπάρχουν ειρηνικά.

Υπενθυμίζει επίσης δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων πως κύριος στόχος της επιχείρησης είναι οι Συιακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που απέκτησαν κύρος και ισχύ μετά την νίκη τους και την απελευθέρωση της πόλης Μανπίζ από τον ISIS, η οποία θορύβησε όμως τη Τουρκία.

Ασκεί τέλος κριτική στη διεθνή κοινότητα που κλείνει τα μάτια στην τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους της Συρίας εγκαθιστώντας όλα τα είδη βρώμικων πολιτικών που αντιμάχονται τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Τelegraph: Η Δύση προδίδει τους Κούρδους αφήνοντας τους να σφαγιασθούν

Οι Κούρδοι μένουν ξανά εκτεθειμένοι, Η Δύση τους προδίδει και πάλι επιτρέποντας την σφαγή τους, αναφέρει σε ανάλυσή της βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Oπως συμπληρώνει, η τουρκική αεροπορία με πρόσχημα ότι θα βομβαρδίσει στόχους του ISIS στο Ιράκ, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά θέσεων που πιστεύει ότι κατέχουν οι δυνάμεις του PKK.

Η εφημερίδα κάνει δριμεία επίθεση στη πολιτική των ΗΠΑ αλλά και των άλλων χωρών της Δυτικής συμμαχίας, που ενώ χρησιμοποίησε τους κούρδους μαχητές στο έδαφος της Συρίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους μέσα από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις(SDF), τώρα δείχνει να τους εγκαταλείπει στην τύχη τους.

Η Telegrahp αμφισβητεί πλήρως τον ισοπεδωτικό ισχυρισμό της Αγκυρας ότι τόσο ο ISIS όσο και το κουρδικό PΚΚ είναι τρομοκράτες, γράφοντας ότι τα δύο αυτά μορφώματα δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους. Το Ισλαμικό Κράτος είναι βάρβαροι απολίτιστοι τρομοκράτες ενώ το PKK όπως αναφέρει είναι μια μαρξιστική λενινιστική ένοπλη οργάνωση που μάχεται για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν και τη δημιουργία πατρίδας στα εδάφη της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας που κατοικούν οι Κούρδοι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here