Κούρδοι έδιωξαν τον ISIS από την στρατηγική πόλη Manbij της Συρίας- Δεινή ήττα για το Ισλαμικό Κράτος

Μια μεγάλης στρατηγικής σημασίας νίκη των Κουρδικών δυνάμεων της Συρίας (PYD) και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ συμμαχίας των λεγόμενων Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων(SDF),ολοκληρώθηκε στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

manbij1-696x392

Η πόλη Manbij, την οποία κατείχε ο ISIS εδώ και πολύ καιρό, απελευθερώθηκε μετά από σφοδρές μάχες και πολιορκία δύο μηνών.

Πρόκειται για πόλη κόμβο μέσω της οποίας εισέρχονταν πολλοί τζιχαντιστές στο ισλαμικό κράτος αλλά και κόμβο μεταφοράς και λαθρεμπορίου πετρελαίου του Ισλαμικου Κράτους.

Προηγήθηκαν έντονες μάχες και αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας καθώς και μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους της πόλης.

Οι μαχητές του ISIS έδωσαν μάχη με ελεύθερους σκοπευτές και παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα ως τη τελευταία στιγμή, καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και έχει μεγάλη στρατιωτική σημασία.

Μετά την νέα ήττα του ISIS, οι εδαφικές κτήσεις και η επιρροή του ισλαμικού Κράτους έχει περιορισθεί πλέον κατά πολύ. Εκτιμάται ότι ο ISIS τα τελευταία δυό χρόνια έχει χάσει το 50% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και το 20% στη Συρία.

Ηδη στο Ιρακ μετά τη πόλη Ραμάντι, έχασε και την Φαλούτζα ενώ προετοιιμάζεται η μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που θεωρείται για πολλούς  ως η αρχή του τέλους για τον ISIS.

Στη Συρία, μετά την Παλμύρα που έχασε από τον συριακό στρατό, χάνει τώρα και την πόλη Manbij, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις του PYD που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ετοιμάζουν τις συνθήκες για την τελική επίθεση στη Ράκκα, την ντεφάκτο πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα τελέυταία δύο χρόνια έχασαν τη ζωή τους πάνω από 4.500 μαχητές του ISIS, ενώ έχει επηρεασθεί αρνητικά και η μαχητική δυνατότητα των υπολοίπων, καθώς δυσκολεύονται να βρούν κέντρα εκπαίδευσης ενώ και το ηθικό τους πέφτει διαρκώς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here