Κούβα: Συναντήσεις Τσίπρα με Ραούλ Κάστρο, Ορτέγκα, Κορέα, Νιέτο και Μοράλες-Γέφυρα της Ευρώπης με την Λ. Αμερική η Ελλάδα

Οι σχέσεις της Κούβας με την ΕΕ, σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα ανοίγματος της Κούβας προς την Ευρώπη, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ραούλ Κάστρο στην Αβάνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού για το ύστατο αντίο στον Φιντέλ Κάστρο.

Επισημάνθηκε μάλιστα ιδιαίτερα ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ.
Ο Ραούλ Κάστρο ενδιαφέρθηκε να μάθει και για τον μικρό γιο του πρωθυπουργού που έχει το όνομα Ερνέστο, στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα. «Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Αλ.Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα», έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος και τόνισε τη σημασία της παρουσίας Τσίπρα στην Κούβα. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!»

Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης κατέληξε και αυτή σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αρκετή ώρα, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον  πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here