Κουτσούμπας: Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για το Σύνταγμα, κοροϊδία το δημοψήφισμα

ΦΩΤΟ: EYROKINISSI

Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος «είναι πρώτο θέμα στους τηλεοπτικούς δέκτες, το πρώτο θέμα για τον λαό είναι άλλο». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1,χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση ως «αποπροσανατολιστική», προκειμένου «να μην βλέπει ο λαός αυτά που πληρώνει σήμερα και αυτά που έρχονται το φθινόπωρο».

Για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό συνιστά αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όμως «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εργατική τάξη». Πρόσθεσε ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα δώσει υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο». «Υλοποιώντας (ο ΠτΔ) αντιλαϊκές πολιτικές, θα είναι αρνητικό για τον λαό», συμπλήρωσε και υπογράμμισε  ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι «επίφαση δημοκρατίας που είναι δημοκρατία για τους λίγους, αυτούς που κατέχουν την πραγματική εξουσία».

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής, τουτέστιν, «η ψήφος να μεταφράζεται σε έδρες στην βουλή, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν 3% και χωρίς κατάτμηση εκλογικών περιφερειών».

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, είπε ότι η Κυβερνητική Εκπρόσωπος (η οποία δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα) «ήλθε να απαντήσει στην δυσαρέσκεια που προκάλεσε ένας υπουργός με δηλώσεις του που αφορούσαν το άρθρο 16 για τα ΑΕΙ».

«Πρόκειται για κοροϊδία και υποκρισία, δημοψήφισμα γίνεται για συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι η κυβέρνηση θα ρωτήσει τον λαό αν συμφωνεί με την κατάργηση του άρθρου 16 στο Σύνταγμα και αν ο λαός πει ‘ναι’, τότε θα πει ότι έχω την λαϊκή έγκριση για να υλοποιήσω την πολιτική της ΕΕ και των ιδιωτικών συμφερόντων, αν ο λαός πει ‘όχι’, τότε υπάρχει πείρα πως το ‘όχι’ γίνεται ‘ναί’ καθώς η κυβέρνηση θα πάει θα πει ότι διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα επικαλεστεί μετά μείζονες λόγους και θα πει ‘ναι'» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις από τον Αύγουστο του 2015, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά αν επέλεγε την ρήξη και την ανατροπή με τον λαό στους δρόμους να διεκδικεί.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δέχεται εύσημα τόσο από τους θεσμούς, όσο και από την ελληνική αστική τάξη, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς όμως να έχεις καλά μηνύματα για όλους, και τα μηνύματα για τον λαό δεν είναι καλά».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ και την συμμετοχή του σε κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο λαός να πάρει την εξουσία, με τα «κλειδιά» της οικονομίας στα χέρια του, έτσι ώστε μέσω της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, η οικονομία να εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνει οπωσδήποτε την έξοδο της χώρας από τις δομές της ΕΕ και την μη αναγνώριση του χρέους.

Υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την επιλογή γραμμή σύγκρουσης, προσθέτοντας «σε ότι αφορά το χρέος που δεν το δημιούργησε ο λαός, τα έχουν πάρει διπλά και τριπλά, μαζί με τους έχοντες την πραγματική εξουσία στην Ελλάδα, για παράδειγμα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι πολύ μεγάλος πλούτος».

 

Αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες, χαρακτήρισε «φυσιολογικές» τις συζητήσεις στην «κεντροαριστερά που ψάχνει τρόπο να εκφραστεί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είναι ανοιχτό καθημερινά στον λαό και τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, ενώ ερωτηθείς για την Λαϊκή Ενότητα είπε ότι «είμαστε κοντά με τους απλούς εργαζόμενους, οπαδούς της ΛΑΕ». Επιτέθηκε όμως στην ηγεσία της λέγοντας ότι «η ουσία είναι ότι η ΛΑΕ θέλει να πάρει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση, το ίδιο και η κ. Κωνσταντοπούλου».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική χώρα που προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να επεκτείνει και την γεωπολιτική της παρουσία, οπότε την ενδιαφέρει η Ελλάδα, αλλά για τα δικά της συμφέροντα.

«Συνεργασίες μπορείς να κάνεις, και αμοιβαία επωφελείς διακρατικές συμφωνίες το ίδιο, ακόμα και αν έχεις σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Ελλάδα, άλλο αυτό, και άλλο να επιλέγεις λυκοσυμμαχίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγια-Σοφιάς, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η Αγια-Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο προκαλεί δέος στον επισκέπτη λόγω του κάλλους και της ιστορικής φόρτισής του.

«Δεν σέβεται η τουρκική αστική τάξη αυτή την κληρονομιά, ούτε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά ή πιστεύουν σε κάτι άλλο» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη ενέργεια ως «κρίκο» σε μια «αλυσίδα προκλήσεων» επισημαίνοντας στην συνέχεια τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και της Αλβανίας και των Σκοπίων.

«Φαντασθείτε να έλεγε κάποιος το ‘Χριστός Ανέστη’ στο Μπλε Τζαμί, τι θα έλεγε τότε η τουρκική αστική τάξη και οι φίλοι της στην κυβέρνηση;» έθεσε το ερώτημα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here