Κουτεντάκης κατά ΔΝΤ: Θέλουν να μας φθάσουν στο χείλος του γκρεμού

 

Αγριεύει η κόντρα κυβέρνησης και ΔΝΤ μετά τη νέα σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κ. Φρ. Κουτεντάκης, ο οποίος ανοιχτά πλέον επιρρίπτει τις ευθύνες όσον αφορά στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στους δανειστές και κυρίως στο ΔΝΤ.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι θεσμοί αθέτησαν την συμφωνία του Αυγούστου για την παροχή δόσεων ώστε να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο κ.Κουτεντάκης αποκάλυψε ότι  οι θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο έχουν κατά διαστήματα ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».
«Το ΔΝΤ έχει ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης και καταλόγισε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στη στάση των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ. «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν και συντηρούν μία αβεβαιότητα» για το εάν κλείνει ή όχι ο έλεγχος.

Ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα και σημείωσε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αυτός ήταν, κατά τον ίδιο, και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης που τηρεί το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη η εκτίμησή του ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ. «Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «δεν λένε πως προκύπτουν τα στοιχεία τους και ποια είναι η μεθοδολογία τους. Είναι γεμάτοι ανακρίβειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here