Κουρουμπλής: Να σταματήσει η απεργία της ΠΝΟ, δεν αλλάζει η φορολόγηση των ναυτικών

«Nα επικρατήσει η λογική» και να σταματήσει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και μαζί «η ταλαιπωρία των πολιτών και των αγροτών στην Κρήτη», ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM». Οπως επανέλαβε δεν τίθεται θέμα κανένα θέμα αλλαγής στη φορολόγηση των ναυτικών.

Η απεργία πρέπει να κλείσει και να τελειώσει και η ταλαιπωρία των πολιτών και το πρόβλημα των αγροτών στην Κρήτη, διότι έπειτα από δύο χρόνια κακής περιόδου για τη γεωργία στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, φέτος είναι μία καλή χρονιά», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ζήτηση των γεωργικών προϊόντων της Κρήτης, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη και κάπου κινδυνεύουμε να χάσουμε και αγορές».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως «αυτή η απεργία δεν έχει νόημα να συνεχίζεται, εκτός αν υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» και εξήγησε: «αν διαβάσετε την ανακοίνωση της ΠΝΟ στις 29 Νοεμβρίου μιλάει για εξομοίωση της φορολογίας των ναυτικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τα κατώτερα πληρώματα των ναυτικών έχουν ένα ειδικό καθεστώς φορολόγησης 10% και τα ανώτερα ένα 15% και ο φόβος ήταν ότι θα εξομοιωθεί, θα γίνει 45%. Από την πρώτη στιγμή τους διαβεβαίωσα ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Απετράπη αυτό και περιορίστηκε η πρόταση (των θεσμών) σε 3%, δηλαδή το 10% να γίνει 13% και το 15% να γίνει 18%. Εμείς δηλώσαμε στην ΠΝΟ, στη χθεσινή συνάντηση, ότι ούτε αυτό η κυβέρνηση το δέχεται και επιχειρεί να το αποσύρει από το τραπέζι και να το αντικαταστήσει με άλλο ισοδύναμο μέτρο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά στο 3% δηλαδή, διότι η εξομοίωση έχει βγει τελείως από το τραπέζι».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη λύση που βρέθηκε στο πρόβλημα των μαθητών που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Κρήτη, επισημαίνοντας πως «με πρωτοβουλία του υπουργείου σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Σπίρτζη και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Λιντζεράκο, ήρθαμε σε συνεννόηση και τρεις ελληνικές εταιρείες προσφέρθηκαν δωρεάν να μεταφέρουν σήμερα τους μαθητές στην Αθήνα».

«Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη φορολογία των ναυτικών»

«Δεν πρέπει κανείς ούτε να μελαγχολεί, ούτε και να κραυγάζει από χαρά για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι θετικό βήμα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, ο υπ. Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συμπλήρωσε πως «η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί αυτό δεν βοηθά στις υπάρχουσες εκκρεμότητες, όπως τα κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών. Προσωπικά εκτιμώ ότι μπορεί να κλείσει έως τις 18 Δεκεμβρίου». Τόνισε ότι «οι μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων δεν ωφελούν, εάν η οικονομία δεν πάρει επάνω της και δεν υπάρξει οικονομική δραστηριότητα. Άλλωστε, τα τελευταία 6 χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μειώνουμε τη ζήτηση. Πού θα πάει αυτό; Έχουν γίνει και μεγάλοι περιορισμοί στις σπατάλες, αλλά το ζήτημα είναι να κινητροδοτήσουμε την ανάπτυξη. Από τους ρυθμούς που θα πιάσουμε εξαρτάται και η εξέλιξη όλων αυτών των καταστάσεων. Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αποφάσεις που πήρε και το ιδεολογικό πρόσημο που έχει, δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος άλλων τέτοιων ενεργειών».

Για την απεργία της ΠΝΟ και τον εγκλωβισμό περίπου 2.500 μαθητών και συνοδών καθηγητών τους στην Κρήτη είπε: «Όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν σήμερα, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, με κόστος της κυβέρνησης».

Αναφορικά με την απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο υπ. Ναυτιλίας επεσήμανε ότι έχει καλέσει τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας σε νέα συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη φορολογία των ναυτικών».

Το είχαν θέσει στο τραπέζι οι θεσμοί, αλλά η κυβέρνηση το απέκρουσε, είπε και τόνισε και συμπλήρωσε: «Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τις 18 Δεκεμβρίου και αυτό που λέω δεν ισχύσει, στις 18 του μήνα ας κάνουν απεργίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here