Κουρουμπλής: Εκλογικός νόμος αναλογικότερος και περιφέρειες έως 6 έδρες

 

ΦΩΤΟ: EYROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εκλογικές περιφέρειες με το πολύ 6 έδρες και ρυθμίσεις για αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στο κοινοβούλιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ως μία από τις προτάσεις της κυβέρνησης για σαρωτική αλλαγή του εκλογικών νόμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο της Β΄Αθηνών, θα πρέπει να σπάσουν σε μικρότερες με έξι το πολύ βουλευτές.

Είναι προφανές ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα διευκολύνει την πολιτική κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία με επίκεντρο το χώρο του λεγόμενου κέντρου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κουρουμπλής, χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς» και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στο 2016.

Προς κατάργηση βαίνουν επίσης το πρωτοφανές μπόνους των 50 εδρών που είχε καθιερώσει επί υπουργίας ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος καθώς και ηη θητεία των βουλευτών.

«Τα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια ψήφιζαν την τελευταία στιγμή εκλογικό νόμο. Εμείς εγκαίρως, πρώιμα, στην αρχή της τετραετίας είπαμε να ανοίξουμε την συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς – όπως είπε – είναι ισχυρότατη η πολιτική συνοχή της κυβέρνησης τόσο στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ. «Οι εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν θέλουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, δουλειά χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις. Αλλά και κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει εκλογές. Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας ζητήσουν εκλογές» σημείωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ακόμη ότι το 18μηνο, εντός του οποίου μπορούν να γίνουν εκλογές  με λίστα, ξεκινά από τότε που έγιναν οι τελευταίες εκλογές με σταυρό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Προσπάθεια να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είχε γίνει και επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου όταν προτάθηκε το Γερμανικό μοντέλο, μια σύμμιξη δηλαδή μονοεδρικών περιφερειών και αναλογικής εκλογής με λίστα στο σύνολο της χώρας. Ομως οι εξελίξεις στην οικονομία δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί ποτέ αυτή η αλλαγή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος που θα ψηφισθεί από αυτή τη Βουλή, στις εκλογές που θα προκηρυχθούν με την διάλυσή της θα πρέπει να ψηφισθεί με πλειοψηφία του 2/3 των βουλευτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here