Κουβέλης: «Δύο πόλοι στην πολιτική, πρέπει να επιτύχει ο προοδευτικός»

Σε συνέτευξή του εφ΄όλης της ύλης προς το ραδιοφωνικόσ ταθμό Alpha  ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε σε πλειάδα θεμάτων που απασχολουν σήμερα τον Έλληνα

Κεντροαριστερά

Σχετικά με την παρουσία του στην ενεργό πολιτική ανέφερε πως εκείνο το οποίο θέλει είναι να επιτύχει η προοδευτική παράταξη, διότι βλέπει ότι στην χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας άλλος προοδευτικός πόλος ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του.

«Μιλάω για διπολισμό, είναι προφανές ότι δε μιλάω για δικομματισμό», είπε. «Και όλες μου τις δυνάμεις θέλω να τις προσφέρω και τις καταθέτω στη προσπάθεια ο προοδευτικός πόλος να πορευτεί μπροστά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι ορθά προχώρησε στο διαγωνισμό η πολιτεία

«Αναδεικνύονται κατ εμέ τρία  θέματα», είπε για τις τηλεοπτικές άδειες. «Το  ένα είναι αν πράγματι δικαιούται το ελληνικό κράτος, το δημόσιο, να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκει στο κράτος, εκτός και αν είχε υπάρξει εκχώρηση  προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση του δικαιώματος δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που  δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ.»

«Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο διαγωνισμό καθαυτό. Υπήρξε ένας διαγωνισμός  μετά από απόφαση της βουλής, με ένα νομοθέτημα που αναμφισβήτητα έχει  ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό ας προσφύγει στη δικαιοσύνη , προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας, του αδιαβλήτου και όλα τα συναφή που συγκροτούν  την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού»

«Το τρίτο ζήτημα είναι αν  ισχύουν οι διατάξεις για τον βασικό μέτοχο ή δεν ισχύουν.  Μα η ίδια η προκήρυξη κάνει σαφή και  ρητή  αναφορά, ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 3.310 του  2005, ο οποίος  καθορίζει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του βασικού μετόχου είναι ασυμβίβαστη με άτομα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο.  Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά: Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό πόθεν έσχες βεβαίως θα πρέπει να πάρει την άδεια.»

Προσφυγικό

«Το προσφυγικό είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, διεθνές πια και για αυτό το λόγο και ο ΟΗΕ στη Σύνοδο του ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα αισθήματα και συμπεριφορές αλληλεγγύης και τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ασκηθεί, η οποία είναι εκείνη που επιτάσσουν ο ανθρωπισμός και οι διεθνείς κανόνες», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης

«Η χώρα μας» είπε «κληθηκε  να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας και δυσκολιών. Αυτό όμως , τόνισε , σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογεί τις φασιστικές, τις ναζιστικές και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από συγκεκριμένους θυλάκους της ακροδεξιάς και βεβαίως βρίσκουν κάποιες φορές και πρόσφορο έδαφος στη βάση των συνθηκών που έχουν προκύψει μέσα από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων»

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here