Κουβέλης: «Δεν πάω στο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνω υπουργός» – Ισως συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σοδιαλδημοκρατία

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Φώτης  Κουβέλης δηλώνει ότι ο λόγος που υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση διπολικών συνθηκών στη χώρα και όχι οι φιλοδοξίες του για υπουργοποίηση

«Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας», δηλώνει «Η στήριξη μου προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να συνδέεται με σενάρια ανάληψης υπουργικών καθηκόντων.»

Επισης θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση της Αριστεράς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δεν αποκλείει μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

• Ποια ήταν τα κριτήρια της πολιτικής σας απόφασης να επιστρέψετε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό το 2010 πρέπει να αξιολογείται με τα τότε πολιτικά δεδομένα. Τα δεδομένα της εποχής εκείνης την αιτιολογούν και τη δικαιολογούν. Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή. Μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, που κατέληξε σε νίκη των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς, με τη σημαντική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η κυβέρνηση ανέλαβε το δύσκολο έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, σε στέρεες και διαφανείς βάσεις και δίκαιες αναδιανεμητικές πολιτικές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πλαίσιο των πραγματικών δυσκολιών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

• Πώς απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν σκληρά για την επιλογή σας αυτή;

Η μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει και μπορεί να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και με ουσιαστική προοδευτική πολιτική. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη και ευθύγραμμη και έχει απέναντί της τις κοινωνικά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Εχει απέναντί της κέντρα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που θα θέτουν συνεχώς προσκόμματα, επιδιώκοντας την έξοδο από την κρίση με τους δικούς τους πολιτικούς όρους και τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι καθαρό, άλλωστε, ότι στη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο ένας, βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός, και ο άλλος προοδευτικός, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί και να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Και είναι προφανές ότι δεν μιλάω για δικομματισμό. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και εγκλωβισμούς σε διαφορές του παρελθόντος. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να προωθούμε αυτή τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα για δημοκρατία, δίκαιη ανάπτυξη, μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here