Κοτζιάς: Με την Πολωνία έχουμε κοινές αγωνίες

Το προσφυγικό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του Βίτολτ Βαστσικόφσκι που βρίσκεται από σήμερα στην Ελλάδα

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Λιβύη και τη Συρία, το ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά κυρίως στην ΕΕ και το Brexit.

«Για μας η Πολωνία είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νιώθουμε μεγάλη χαρά που συμβάλαμε,  με τη δουλειά που κάναμε ως Προεδρία πριν από 13 χρόνια, στην ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς «Με την Πολωνία έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών»

Ειδικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους και συμφώνησαν ότι πρέπει να συμβάλλουν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, να συγκρατηθούν τα προσφυγικά ρεύματα στις γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον κ. Βαστσικόφσκι τα προβλήματα στην Α. Μεσόγειο και τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας με τις τριμερείς συνεργασίες και τη δομή ασφάλειας που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι στη Ρόδο, εξηγώντας «ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και των σχέσεων της Πολωνίας με αυτή την περιοχή, ή και κοινές μας δράσεις». Παράλληλα ανέλυσε την ελληνική πολιτική προς την Τουρκία και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες με τον καινούργιο θεσμό της διαβαλκανικής διασυνοριακής συνεργασίας.

Συζήτησαν επίσης  το Κυπριακό.

Ο κ. Βαστσικόφσκι, από την πλευρά του, ειδικότερα για το προσφυγικό πρόβλημα είπε ότι «ευθύνονται οι πόλεμοι, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν βρεθεί λύση στις ίδιες τις χώρες των προσφύγων. Θεωρούμε ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη είναι σε άλλο επίπεδο ανάπτυξης, ότι κάθε χώρα βεβαίως θα πρέπει να βοηθάει, αναλόγως όμως των δυνατοτήτων της όσον αφορά στο προσφυγικό.  Καλο είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε περιφερειακές χώρες, όπως στην Ιορδανία και τον Λίβανο και ταυτόχρονα να προστατευθούν τα σύνορα της ΕΕ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί», προσέθεσε, εξηγώντας ότι «η Πολωνία στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, υπαλλήλους στη συνοριακή φύλαξη μέσω της FRONTEX και συμμετέχει όσο μπορεί».

«Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορούμε να κρατάμε με το ζόρι σε κέντρα ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν να είναι εκεί. Εάν λοιπόν και εφόσον τους επιτρέψαμε να μπούνε στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να μπορούν να πάνε εκεί που θέλουν. Εάν από την αρχή δεν μπορούμε αυτό να το αντέξουμε, θα έπρεπε από την αρχή να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να μην το επιτρέψουμε. Θα πρέπει να είμαστε γενναίοι. Δεν πρέπει να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο», είπε χαρακτηριστικά

«Το προσφυγικό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του, «δεν το γέννησε ούτε η Πολωνία, ούτε η Ελλάδα αλλά «οι πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί που κάνανε τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς, καλούνε εμάς να πληρώσουμε τα αποτελέσματα λανθασμένων επιλογών Υπάρχουν ορισμένα κράτη πολύ πλουσιότερα ημών που κάλεσαν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν και ακολούθησαν αυτό το κάλεσμα. Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ο κάθε λαός έχει την κουλτούρα του και συχνά οι λέξεις ακούγονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Η λέξη ας πούμε relocation που μπορεί να είναι για μας ουδέτερη, για άλλους λαούς έχουν αρνητικές ιστορικές σημάνσεις και συνειρμούς και πρέπει να το σεβόμαστε»

Ο κ. Βαστσικόφσκι αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της ρωσο-πολωνικής κρίσης και τις επιπτώσεις που έχει αυτή και απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κάποιας πολύ σοβαρής κρίσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, εξηγώντας ότι ήδη η Πολωνία πέρσι έχει εκδώσει σχεδόν 1 εκατομμύριο βίζες για Ουκρανούς πολίτες, τους οποίους έχει δεχτεί, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν για μόνιμη εγκατάσταση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here