Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη στήριξη μίας ορθολογικής, αποτελεσματικής, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού «που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις» κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σημείωσε πως για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα ενημέρωσε τα κόμματα της Βουλής και πως αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, εν όψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», πρόσθεσε.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές συνενννοήσεις πριν τη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα γίνει συνάντηση των γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην οποία θα γίνει διερεύνηση προθέσεων. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Άναν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συνάντησεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Άναν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υππυργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here