Κοντονής: Καρκίνωμα η καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
Καρκίνωμα που πρέπει να εξαλειφθεί χαρακτήρισε ο Σταύρος Κοντονής την βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής. 

«Με βάση της οδηγίες του Πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ένα παραγωγικό υπουργείο. Τα απαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση θα νομοθετηθούν άμεσα. Τα περισσότερα έχουν ολοκληρωθεί. Υπό αυτή την έννοια η παρουσια μου και του κ. Παπαγγελοπουλου είναι μία συνέχιση του έργου της πορηγούμενης διοίκησης. Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το έργο τους χωρίς καμία αλλαγή», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως δεύτερο μέλημα του υπουργείο είναι η επιτάχυνση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, βάζοντας στο κάδρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όπως εξήγησε: «Μπορεί η ποιότητα να είναι υψηλοτάτου επιπέδου αλλά η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί μειζονα δικαστικά προβλήματα. Αυτή η παθογένεια που έχουν προκύψει από το παρελθόν συνδυάζεται άμεσα από την ασφάλεια δικαίου. Πρόκειται για καρκίνωμα που πρέπει να εξαληφθεί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δικαιοσύνη όταν υπαρχει αυτό το φαινομενο που συνιστά οιονεί αρνησιδικεία».

Παράλληλα, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον απερχόμενο υπουργό, Νικ. Παρασκευόπουλο, μιλώντας για έναν «εξαίρετο υπουργό και κυρίως ένας ευπρεπέστατο κοινοβουλευτικό άνθρωπο που την ευγένειά του επέδειξε ότι δεχόταν αήθεις επιθέσεις από την αντιπολίτευση και διεθνή κέντρα. Σταθηκε με την ευπρέπειά του, ακλόνητος βράχος αυτού που λέμε νομικό πολιτισμό όπως τον εντιλαμβάνεται η κυβερνηση της αριστεράς».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Νικ. Παρασκευόπουλος κατά την ομιλία του, ανέφερε ότι «ο Σταύρος Κοντονής έρχεται, έχοντας αφησει πισω του ενα εξαιρετικό έργο στο προηγουμενο υπουργείο του. Είναι εξαιρετικός νομικος και θα προσφέρει πολλά. Θα συνεχίσει το έργο του και ο αναπληρωτής υπουργός Δημ. Παπαγελόπουλος, άρα οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί». Αναφορικά με τη δική του θητεία ως επικεφαλής, επεσήμανε ότι «το έργο του υπουργειου καταλαβα ότι αφορά τη νομοθεσια και την απονομή Δικαιοσυνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οχι να επεμβαίνει στο έργο της δικαιοςύνης και για αυτο απείχα. Οι ελαχιστες περιπτώσεις ήταν αυτές που ρυθμιζονται από το Συνταγμα και κατα τα λοιπά η αποχή ήταν πλήρης».

Παράλληλα, ο τέως υπουργός περιέγραψε τις ημέρες και τα έργα του υπουργείο Δικαιοσύνης το περασμένο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι «η Δικαιοσύνη σε περιοδο κρισης και αναπτυξης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων. Θέλαμε να φροντισουμε το μεγαλο πρόβλημα της βραδύτητας της Δικαιοσύνης». Ο Νικ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα νομοσχέδια που κατατέθηκαν επί υπουργίας του, με έμφαση στην αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά και καλύτερης διαβίωσης εντός αυτών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε το Νόμο 4322/2016 για την αποσυμφώρηση των φυλακών, όπου επικρατούσε ο υπερπληθυσμός και η κακη διαβιωση με αποτέλεσμα τις καταδικες της χώρας απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι φυλακές ελαφρύνθηκαν κατά 2.000 άτομα, φτάνοντας του 9.500 κρατουμένους.

«Η κριτική που υπέστη ο νόμος δεν ήταν βάσιμη, γιατί όσοι απολύθηκαν, ήταν από συγκεκριμένες κατηγορίες και οι απολύσεις προβλέπονται. Το ζήτημα είναι όταν θα βγει ο κρατούμενος αν θα έχει μαζί του προϋποθέσεις για την  επανένταξη του. Αυτός ήταν ο κύριος στοχος μας στα πεδίο αυτό» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Τονισε δε ότι επί υπουργίας Παρασκευόπουλου οι φυλακές διένυσαν «από τις πιο ήσυχες περιοδους της ιστορίας τους, χωρις αποδράσεις και μεγαλες συγκρουσεις όπως στο παρελθόν». Παράλληλα, εξήγησε ότι «η αποσυμφόρηση δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που θέλαμε, αλλα φτασαμε στους 9.500 εγκλείστους. Επίσης καταργήθηκαν οι φυλακες τρίτου Τύπου χωρίς κανένα πρόβλημα ασφάλειας στις φυλακές της χώρας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here