Κομισιόν: Πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Πρόοδο» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τεχνική εργασία που γίνεται στην Αθήνα από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών, όσον αφορά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την αρμόδια εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρτ, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών στις Βρυξέλλες, για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ σε ότι αφορά κυρίως το δημοσιονομικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, η εκπρόσωπος ανέφερε πως «η Επιτροπή ούτε σχολιάζει ούτε επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες ειδικών συναντήσεων».

Ωστόσο, σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των διάφορων θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, και οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο».

Σχέδιο συμβιβασμού για το δημοσιονομικό κενό 

Σύμφωνα  πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα», φαίνεται ότι υπήρξε συμβιβασμός στο κρλίσιμο δείπνο για την Ελλάδα, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα. Το σχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό κενό στο 2% του ΑΕΠ,(περίπου 3,6 δις ευρώ) ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018, αντί του 4% και 5%(δηλ. 9 δις ευρώ) που το τοποθετούσε με το πρόσφατο άρθρο του ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

Μάλιστα, το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με το Βημα, θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ(δηλ. στα 1,8 δις ευρώ) εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here