Κομισιόν προς Τουρκία: Δεν μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Τη διαπίστωση πως οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία παραμένουν «πολύ αυξημένες» μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην τουρκική πλευρά κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα -ενώ η μείωσή τους είναι όρος στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Η Άγκυρα από την πλευρά της ανέφερε πως εξετάζει να δώσει άδειες εργασίας σε σύρους πρόσφυγες -κάτι που ίσως «κρατήσει» κάποιους στην Τουρκία.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένος, από 2.000 έως 3.000 κάθε μέρα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Φρανς Τίμερμανς. «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα «σχέδιο δράσης» που προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους τριών δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να συνεργαστούν στη μάχη κατά των διακινητών.

Παρά τη συμφωνία αυτή, πολλοί μετανάστες, κυρίως σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, συνεχίζουν να αψηφούν τον χειμερινό καιρό και επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

Τη Δευτέρα, τα πτώματα τριών μεταναστών, δύο γυναικών και ενός παιδιού πέντε ετών, εντοπίστηκαν ανοικτά του Αϊβατζίκ (βορειοδυτική Τουρκία), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Νομίζω πως πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες μας ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων» υπογράμμισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τίμερμανς, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να χορηγήσει άδειες εργασίας στους σύρους πρόσφυγες, μια ιδέα στην οποία έχει γίνει πολλές φορές αναφορά, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, και υποσχέθηκε ότι τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη εκπαίδευση.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «ενθαρρυντικές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here