Κομισιόν: Προς έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων-Αναθεώρηση του Δουβλίνου 2

Πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου 2 και την υιοθέτηση ενός έκτακτου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, ανάλογα με τις περιπτώσεις, ανέλαβε η Ευρωπαική Επιτροπή. 

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καθιέρωση ενός πιο δίκαιου, αναλογικού και βιώσιμου συστήματος κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και που με την λογική του Δουβλίνου 2 εγκλωβίζονται υποχρεωτικά στη πρώτη ευρωπαική χώρα εισδοχής όπου υποβάλουν αίτηση  χορήγησης ασύλου.

Η Κομισιόν παρουσίασε σειρά προτάσεων με δύο εναλλακτικές:

Στη πρώτη εναλλακτική επιλογή διατηρούνται τα σημερινά ισχύοντα κριτήρια του Δουβλίνου αλλά προστίθεται ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης μετεγκατάστασης προσφύγων που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται «δυσανάλογη πίεση».

Στην δεύτερη εναλλακτική επιλογή προτείνεται η μετάβαση σε ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι «το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους-μέλους».

«Η ευθύνη δεν θα συνδέεται πλέον με το σημείο της πρώτης εισόδου», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη δεύτερη εναλλακτική επιλογή, προσθέτοντας ότι διαφορετικές παραλλαγές αυτής της επιλογής είναι δυνατές, ανάλογα με το πόση ευθύνη επιθυμούν τα κράτη-μέλη να αναλάβει κράτος το οποίο θα δέχεται την αίτηση.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μέτρα πρόληψης των δευτερογενών μετακινήσεων εντός της ΕΕ που θα διασφαλίζουν τη μη «κατάχρηση» του νέου συστήματος και τη «μείωση» των παραγόντων που κάνουν ένα μικρό αριθμό κρατών-μελών πιο «ελκυστικά».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, αναφέρει πως «θα μπορούσε να προτείνει μέτρα για την αποθάρρυνση και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων. Ειδικότερα, ορισμένα δικαιώματα θα μπορούσαν να εξαρτώνται από την «καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την παραμονή στη χώρα της ΕΕ του αιτούντος».

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει πως θα εργαστεί σε μία σειρά μέτρων «ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη» και «πολιτικών ένταξης». Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται ένα πιο «δομημένο» σύστημα επανεγκατάστασης και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη Μπλε Κάρτα με πιο «ευέλικτους όρους εισδοχής».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here