Κομισιόν: Πακέτο βοήθειας 700 εκ. ευρώ για το προσφυγικό έως το 2018 -Πιέσεις στην Τουρκία

ΦΩΤΟ: ΣΠ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης με 700 εκ. ευρώ  τη διετία 2016-2018, για τις χώρες που δέχονται προσφυγικές ροές, κατέθεσε η Ευρωπαική Επιτροπή, ως μέσο απάντηση σ΄ένα πρόβλημα που αποκτά διεθνή διάσταση.

Το πακέτο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που πλήττονται από τη κρίση. Η κατανομή θα γίνει ως εξής: Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016.

Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφύγων. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας.

» Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Κύπριος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ.

«Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πιέσεις ΕΕ σε Τουρκία για τις ροές

Η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Χαιρετίζει η Αυστρία

Την απόφαση της Επιτροπής χαιρετίζει σε δηλώσεις του ο αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγερ.

Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, για τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπως συνέβη με τη διάσωση των τραπεζών, στο οποίο θα συμβάλει κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για εκείνες τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και οικονομικά από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση της Επιτροπής είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο μέτρο για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ με το Ταμείο, το οποίο προτείνει ο καγκελάριος, μπορούν, σε ένα επόμενο βήμα, να υποστηριχθούν εκείνες οι χώρες οι οποίες δέχονται ιδιαίτερα πολλούς πρόσφυγες.

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Όστερμαγερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του καγκελάριου, η προθυμία για τη διάσωση των τραπεζών ήταν μεγάλη και το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here