Κομισιόν: Αλλαγή ρότας με δημοσιονομική επέκταση 0,5% του ΑΕΠ αντί λιτότητας για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Αλλάζει ρότα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εισηγείται τώρα, ενόψει πολλών αρνητικών εξελίξεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, επέκταση αντί λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν, συστήνει την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Eυρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here