Κολομβία: Ιστορική συμφωνία ειρήνευσης κυβέρνησης-FARC

Mετά από 50 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου, η Κολομβία αλλάζει σελίδα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για οριστική, αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία για μια αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός και την αναστολή των εχθροπραξιών» αναφέρει κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που υπέγραψαν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC. Στην ανακοίνωση αυτή, πάντως, δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα των ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται από το 2012 στην Αβάνα της Κούβας και θα ρυθμίζει την «κατάθεση των όπλων, τις εγγυήσεις για την ασφάλεια (των ανταρτών) και των αγώνα εναντίον των εγκληματικών συμμοριών», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση, ο διαπραγματευτής των FARC Παστόρ Αλάπε δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει «σχεδόν» οριστικοποιηθεί, πάντως απέμενε «μόνο ένα σημείο» να διευθετηθεί.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθού αργότερα σήμερα παρόντων του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη των FARC, του Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», καθώς επίσης του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπέργκε Μπρέντε, των προέδρων Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και Μισέλ Μπατσελέτ (Χιλή) εκ μέρους των εγγυητριών χωρών, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας  Σάντος εκτίμησε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορεί να καταλήξουν στην ολοκλήρωσή τους την 20ή Ιουλίου -ημέρα εθνικής εορτής στην Κολομβία. Ο 64χρονος Σάντος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσον της θητείας του, δηλώνει ότι η συμφωνία ειρήνης θα μπορούσε να αυξήσει κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτίμηση πάντως που οικονομικοί αναλυτές θεωρούν μάλλον αισιόδοξη.

Τα περίπου 7.000 μέλη των FARC, θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη περιοχή και θα αφοπλιστούν,υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντάρτες εφαρμόζουν ήδη μονομερή εκεχειρία από τον Ιούλιο του 2015, ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας από την πλευρά της ανέστειλε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους νωρίτερα φέτος.

Ο πρόεδρος Σάντος επιθυμεί η συμφωνία ειρήνης να τεθεί σε δημοψήφισμα, κάτι στο οποίο οι FARC ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν αντιτίθενται.

Η κυβέρνηση αναμέναται να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και με την άλλη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Η Κολομβία, επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα του παρελθόντος και τις εμφύλιες συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 1964 και στις οποίες ενεπλάκησαν εκτός από τους αντάρτες και τον στρατό, πολλές ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Υπολογίζεται ότι μακρόχρονη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,8 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία της κολομβιανής κυβέρνησης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here