Κοινό μέτωπο Μέρκελ-Ρέντσι για το προσφυγικό

Τη στήριξή της στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αναφορικά με το προσφυγικό εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία», ενώ παράλληλα καυτηρίασε την πολιτική κλειστών συνόρων της ΠΓΔΜ και υπεραμύνθηκε των δικών της θέσεων για το προσφυγικό λέγοντας: «Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο».

Ακόμη, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων», και παράλληλα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου της ανόδου των ακροδεξιών θέσεων υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της ΕΕ θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για την τακτική που ακολουθεί η αυστριακή κυβέρνηση τονίζωντας ότι «Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας και κατά κάποιους τρόπους το σοκ μας για τη στάση που έλαβαν οι αυστριακοί φίλοι μας».

Η συνάντηση Μέρκελ-Ρέντσι έγινε στο πλαίσιο της σειράς επαφών της ηγέτιδας της Γερμανίας, αλλά και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην ιταλική πρωτεύουσα.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και των αξιωματούχων της ΕΕ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πάπα Φραγκίσκο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here