Κοινό μέτωπο κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά, με 5 σημεία συμφωνίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τα όπλα της και είναι έτοιμη για την μεγάλη μάχη του Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Μετά από συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου  με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ – ΓΣΕΒΕΕ),συμφωνήθηκε κοινό κείμενο αρχών με 5 βασικές θέσεις. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει το «ευαγγέλιο» της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις και τις κόκκινες γραμμές της.

Σύμφωνα με το κείμενοι οι κοινωνικοί εταίροι, συμφώνησαν στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, στην υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, στη μη περαιτέρω αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Επίσης θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεισαχθεί ο θεσμός της ανταπεργίας των εργοδοτών ενώ εκτιμούν ότιμ χρειάζεται αναθεώρηση ο συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος υφίσταται από το 1982.

Παράλληλα διατυπώνεται κι ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για τον τρόπο οργάνωσης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Κατρούγκαλος: Εθνικό κοινωνικό μέτωπο κατά μέτρων τύπου Πινοσέτ
Για πολύ σημαντική απόφαση, μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση, η οποία -όπως τόνισε- δεν θα είναι εύκολη.

Ο υπουργός την αποκάλεσε «κοινωνική και πολιτική συμφωνία για δημιουργία κοινωνικού μετώπου με εθνικά χαρακτηριστικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων» και έστειλε μήνυμα, κυρίως στους «ακραίους παίκτες»τονίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνει ένα τέλος στο καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων χρόνων.

«Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό -ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει», κατέληξε ο υπουργός.

ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς υπήρχαν διαφορές, τονίζοντας ότι καθήκον όλων είναι να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις. Είναι καθήκον των εργοδοτών να μην υπαναχωρήσουν, της κυβέρνησης να προωθήσει τη συμφωνία ως πραγματικό ανάχωμα και όχι νοητή κόκκινη γραμμή και των συνδικάτων να διαφυλάξουν την εφαρμογή της, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τον Σεπτέμβριο.

Τα πέντε σημεία της συμφωνίας

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων να συμφωνείται, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα συμφώνησαν τα εξής:

1. Υπογραμμίζουν ότι ως «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων την 27/6/2016 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολο τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξάχθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.

3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.

5. Συμφωνούν, τέλος, ότι ο ν. 1264/1982, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία συνδικαλιστικής δράσης.

Η διαπραγμάτευση

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των εργασιακών με τους θεσμούς, οι κοινωνικοί εταίροι, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν:

«Επί της διαδικασίας, εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών για τα εργασιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα, προτείνουν να διεξαχθεί με συναινετική πρόθεση ένας ειλικρινής κοινωνικός διάλογος, ει δυνατό με τριμερή σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ανεργίας και ύφεσης που επικρατούν στη χώρα και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του Υπουργείου με τους θεσμούς θα γίνει σε επίπεδο λεπτομερών νομοθετικών ρυθμίσεων.

» Ειδικότερες θέσεις τους έχουν ήδη δημόσια γνωστοποιήσει και θέσει υπόψη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

» Κατόπιν αυτών, για την προώθηση και εξειδίκευση των παραπάνω θέσεων, προτείνεται να επιδιωχθεί στην διαπραγμάτευση να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

1η συνάντηση: μεταξύ της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αγορά εργασίας και των Κοινωνικών Εταίρων.

Όταν διαμορφωθεί το σχέδιο των προτάσεών τους, να δοθεί η ευκαιρία αυτοτελώς στους κοινωνικούς εταίρους να εκφράσουν τα σχόλια τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι προτάσεις. Με την οριστικοποίηση της έκθεσης, να περιληφθεί στο παραδοτέο ειδικό Προσάρτημα, όπου κάθε ένας από τους φορείς θα εκφράζει τις απόψεις του επί των προτάσεων των Εμπειρογνωμόνων.

2η συνάντηση: μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης και των Κοινωνικών Εταίρων. Στη φάση της αρχικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Υπουργείου και των θεσμών, οι κοινωνικοί εταίροι θα λάβουν τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνονται εκατέρωθεν ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους.

3η συνάντηση: μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης και των Κοινωνικών Εταίρων. Κατά την πορεία και ιδίως όταν θα πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, οι κοινωνικοί εταίροι να λάβουν γνώση των συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα έχουν διαμορφωθεί, με τις εκατέρωθεν τυχόν διαφοροποιήσεις μεταξύ Υπουργείου και των θεσμών, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τις σχολιάσουν με επιδίωξη να διαμορφωθεί, εάν είναι δυνατόν, κοινή εθνική θέση».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο που συμφωνήθηκε, θα προσαρτηθούν δύο παραρτήματα και συγκεκριμένα η Συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη το 2014 παρουσία του ILO και η επόμενη συμφωνία του Ζαππείου στην οποία περιγράφεται αναλυτικότερα το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για τα εργασιακά.

Δείτε όλο το κείμενο της συμφωνία εδώ koini dilosi etairon

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here