Κλιμακώνουν οι αγρότες το κλείσιμο δρόμων- Σε διάλογο τους καλεί ο πρωθυπουργός

 

Αν και δεν έχουν επιτύχει πανελλαδικό συντονισμό, οι αγρότες στο σύνολό τους σκληραίνουν τη στάση τους και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ενώ αρνούνται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό εάν δεν αποσυρθούν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 15:00 θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες το απόγευμα τα μέλη του μπλόκου σε συνεδρίαση τους.

Μετά τις 15:00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει και σε απογευματινό κλείσιμο της Κοιλάδας, και να οριστικοποιήσει τις παραπέρα ενέργειες κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από τη χθεσινή σύσκεψη, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης «εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε».  Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο».

Δική του σύσκεψη έκανε και το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 37 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς (12:00-18:00) δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, ενώ στο τραπέζι «έπεσε» η πρόταση και για ολοκληρωτικό μπλακ-άουτ.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όταν βούλγαροι οδηγοί φορτηγών εκνευρίστηκαν με την πολύωρη αναμονή και συνεπλάκησαν με αγρότες. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η έκκληση του πρωθυπουργού

«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε την καταστολή με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν κατακτήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας  στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Θέλω να εκφράσω μια απορία: πάντα οι αγρότες ήθελαν διάλογο και ειδικά με τον πρωθυπουργό. Τώρα που εγώ δηλώνω ανοικτός κάποιοι εξ αυτών τον αρνούνται. «Αναρωτιέμαι γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν είμαι ενάντια στους αγρότες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότεροι στα μπλόκα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τον κατ’ επάγγελμα αγρότη και θα θεσπίσει τραπεζική κάρτα αγρότη ενώ παράλληλα καταθέτει νομοσχέδιο για τον συνεταιρισμό. Δεν λέμε ότι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες αλλά υπάρχει γκρίζα ζώνη στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων. Από αυτό όμως δεν έχουν να φοβηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά οι μεσάζοντες που βγάζουν υπερκέρδη».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here