Εκλεισε χθες το Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω κακοκαιρίας- Οι περιπέτειες των αεροσκαφών

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, δημιουργήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά αεροσκάφη με προορισμό το αεροδρόμιο, λόγω της καταιγίδας, αναγκάστηκαν ή να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν την καταιγίδα και όταν έφθαναν στο αεροδρόμιο, υπήρχε πρόβλημα λόγω του νερού που είχε συσσωρευτεί στον διάδρομο, αλλά κυρίως της καταιγίδας πάνω από το αεροδρόμιο. Εκτός αυτού, λόγω χαμηλής νέφωσης,  έπαψε να λειτουργεί το αυτόματο σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών (ILS cat2).

aegean1

Λόγω καιρού, η πτήση Α3655 από Ρώμη για το Ελευθέριος Βενιζέλος, από Κόρινθο, έκανε δεξιά στροφή και έφθασε μέχρι Μονεμβασιά. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Αιγαίο, κατόπιν προς Κάρυστο και μπήκε στο holding της Καρύστου.

aegean2

Στο μεταξύ, το ILS του αεροδρομίου έπαψε να λειτουργεί λόγω cumulunibus και στο αεροδρόμιο απαγορεύθηκαν προσωρινά οι αποπροσγειώσεις λόγω μεγάλης ποσότητας υδάτων στο διάδρομο. Έτσι, μετά το holding της Καρύστου, ηAegean 3655 κατευθύνθηκε προς Κρήτη, ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι προσγειώσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

aegean3

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ο Πύργος του Ελευθέριος Βενιζέλος, άλλαξε τον διάδρομο προσγείωσης στον 03L (χάρτης). Τα πρώτα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν, ανέφεραν στον Πύργο ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα και ορατότητας και αναταράξεων και πέδησης και όλοι σχεδόν κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

aegean4

Στις 9:20 προσγειώθηκε αεροσκάφος της Ryanair, επίσης με ιδιαίτερα προβλήματα.

aegean5

Τελικά η Aegean προσγειώθηκε στις 09:15 στα Χανιά, που λίγο αργότερα γέμισαν ασφυκτικά από αεροσκάφη και τα κατεύθυναν σε άλλα αεροδρόμια. Στη φωτογραφία, φαίνεται η πορεία σε ουρά των αεροσκαφών.

aegean6

Τελικά η πρώτη προσγείωση έγινε από την Ολυμπιακή 127 από Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τι; 10 το βράδυ. Η προσγείωση που πραγματοποίησε ήταν εξ όψεως. Όταν ρωτήθηκε για την … θέα που έχει, είπε χαρακτηριστικά: «Λαμπυρίζουν όλα».

aegean7

aegean8

aegean9

aegean10

aegean13

aegean14

aegean11

aegean12

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here