Εμπλοκή απ’ το κλείσιμο συνόρων για Αφγανούς σε ΠΓΔΜ-Αυστηροί έλεγχοι και για Σύρους, Ιρακινούς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Νέο σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί στο προσφυγικό, η απόφαση της Σερβίας χθες και της ΠΓΔΜ σήμερα, να απαγορεύσουν τη διέλευση Αφγανών προσφύγων από το έδαφός τους προς την Κ. Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, θα εγκλωβισθούν στην Ελλάδα καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση στην Ευρώπη.

Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση -Σύρους και Ιρακινούς πλέον- είναι εξαιρετικά αργή, καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες.

«Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε αφγανούς πρόσφυγες» είπε η εκπρόσωπος, λέγοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του.

Εξαιτίας της σερβικής απαγόρευσης, στη βόρεια ΠΓΔΜ έχουν εγκλωνιστεί 617 Αφγανοί που περιμένουν να περάσουν στην Σερβία. Οι μισοί είχαν φτάσει την Παρασκευή, οι υπόλοιποι το Σάββατο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here