Κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής-Ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής το σχέδιο δημόσιας διαχείρισης απορριμάτων

Θετικά γνωμοδότησε επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Κατά την παρουσίαση της εισήγησης για τη ΣΜΠΕ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος, έκανε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών σημείων του ΠΕΣΔΑ και των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Ολοκλήρωσε την παρουσίασή του τονίζοντας ότι το Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων οδηγεί στο «οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής» και παράλληλα βάζει τις βάσεις «για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με αποκεντρωμένο και Δημόσιο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων μας».

Κατά την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αφού υπογράμμισε τον «αβάσιμο χαρακτήρα» των κατηγοριών κατά του ΠΕΣΔΑ, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής «δεν έχει να δώσει διαπιστευτήρια της πολιτικής της βούλησης για ρήξη με το παρελθόν και αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων».

H ίδια σημείωσε ότι «τα πολύ δύσκολα, τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν αντιμετωπίζονται από μία Περιφέρεια που μόνη της επιχειρεί να καλύψει και ενίοτε να αντιπαλέψει με τις αδυναμίες ενός ελλειμματικού και προβληματικού θεσμικού πλαισίου, την υποκρισία εκείνων που λαϊκίζουν αναίσχυντα, την άγνοια εκείνων που όφειλαν, εκ της θέσεως τους να γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία». «Τα κρίσιμα και τα δύσκολα αντιμετωπίζονται μόνο από ένα μέτωπο αποφασισμένων παραγόντων – δημάρχων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, πολιτών -, που δρουν συντονισμένα, με επίγνωση της συνθετότητας του προβλήματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here