Κινητοποιήσεις δημάρχων για τα ταμειακά διαθέσιμα

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ:ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ

 Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης της Βουλής για τα διαθέσιμα των δήμων και φορέων του Δημοσίου.

Στις 6.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα παρουσιάσει τις θέσεις της αυτοδιοίκησης στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που συνεχίζεται με την ακρόαση εκπροσώπων της γενικής κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν θέσει δύο προϋποθέσεις προκειμένου να διαθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η πρώτη είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη,  «να περιληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απόλυτο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την χρήση των διαθέσιμων των δήμων από την κεντρική κυβέρνηση» και η δεύτερη να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την πατρίδα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στα τυφλά» σημειώνει .

Η ΚΕΔΕ προχωράει άμεσα σε κινητοποιήσεις με τη στήριξη και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι όλης της χώρας θα  συγκεντρωθούν στη Βουλή , προκειμένου να επιδώσουν στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και υπόμνημα με τις θέσεις τους, ενόψει της ψήφισης της ΠΝΠ στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει για το σκοπό αυτό στις 12 το μεσημέρι.

Οι υπηρεσίες των δήμων θα παραμείνουν κλειστές από τις 12 ως τις 3  το μεσημέρι , με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) με πρόεδρο το δήμαρχο Ν. Ιωνίας Ηρακλή Γκότση (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί με ανακοίνωσή της, τους αιρετούς στο αυριανό συλλαλητήριο και δηλώνει πως συμμετέχει στο συμβολικό κλείσιμο των δήμων.

 Πάντως στην ΠΕΔΑ, σημειώνεται μια παραδοξότητα: ανάμεσα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που υπογράφουν την ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους δημάρχους είναι και ο Γενικός Γραμματέας και δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης ο οποίος χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» τη διαχείριση των διαθεσίμων από την ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή του δήλωση τονίζει ότι  η ανταπόκριση του δημοσίου στις δανειακές υποχρεώσεις του και η επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας κάθε τομέα της διοίκησης και φυσικά της Αυτοδιοίκησης. «Εφόσον λοιπόν τηρηθούν στο ακέραιο οι διαβεβαιώσεις του κ. Μάρδα και δεν υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των ταμειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί αναγκαίο κακό».   

Τις κινητοποιήσεις έχει δηλώσει ότι στηρίζει και η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ. Κατά στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση η παράταξη δεν ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι απουσιάζει από το ψήφισμα της ΚΕΔΕ οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση για τους εκβιασμούς που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας, υπογράμμισε ότι η πάγια θέση ενάντια στις ΠΝΠ, δεν μεταβάλλεται επειδή σήμερα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε, πάντως, την ΚΕΔΕ και όλη την αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθεί με τις «τέσσερις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει στη διαπραγμάτευση» η κυβέρνηση.
 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here