Κερέ: Βλέπει συμφωνία για το χρέος, ζητά πολιτική βούληση και μεταρρυθμίσεις

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Ισχυρής πολιτική βούληση» και «σταθερή εφαρμογή των συμφωνηθέντων» ζήτηση από την κυβέρνηση ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Σε αντάλλαγμα βλέπει συμφωνία για το χρέος και πιθανότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για το χρέος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του και εξέφρασε την αισιοδοξία για μία συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

Οαον φορά την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει τη σχετική απόφαση με πλήρη ανεξαρτησία. «Οι εξελίξεις του προγράμματος και ιδίως, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη, δεν είναι όμως οι μόνοι» κατέστησε σαφές προσθέτοντας ότι το δ.σ. θα βασίσει τις αξιολογήσεις του στην εσωτερική ανάλυση και θα λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες, σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

«Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα» τόνισε και κάλεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καταβάλει «κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε η διαδικασία αξιολόγησης και ανασύστασης να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι πολύ υψηλός – 49% τον Ιούνιο του 2016 – και σημείωσε ότι η μείωση του αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η επαρκής και αποτελεσματική προσφορά πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τη θέση ρευστότητάς τους, αν και με βραδύ ρυθμό. Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, σημείωσε ότι απευθύνεται σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχέρεια και των οποίων η κερδοφορία έχει πληγεί σοβαρά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, γεγονός που θα συντομεύσει σημαντικά τις νομικές διαδικασίες και θα ενισχύσει τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

«Η ταχεία πρόοδος όσον αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της παροχής πιστώσεων, τερματίζοντας την παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ρυθμού μεταβολής των δανείων» τόνισε παράλληλα.

Στο «μέτωπο» των επενδύσεων, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων. Στην ίδια κατεύθυνση, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here