ΚΕΕΡΦΑ κατά ΑΣΚΤ για ακύρωση της εκδήλωσης «τζαμί στη Νοταρά»

 

Την απόφαση να ακυρωθεί η εκδήλωση φοιτητών της ΑΣΚΤ με το τίτλο «Τζαμί στην Νοταρά» και να παραπεμφθεί στην συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή(ΚΕΕΡΦΑ).

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «είναι ανήκουστο κάτω από ανώνυμα τηλέφωνα αγνώστων «αγανακτισμένων κατοίκων» να ματαιώνονται εκδηλώσεις» και «αδιανόητο τα ισλαμοφοβικά στερεότυπα να καθορίζουν το περιεχόμενο και τα επιτρεπτά όρια ιδεολογικών αναζητήσεων η πειραματισμών των φοιτητών ενός πανεπιστημίου. Με αυτό το τρόπο αυτοκαταργείται η ακαδημαϊκή ελευθερία».

Η Κίνησει καλεί το σύλλογο φοιτητών και τους διδάσκοντες να στηρίξουν το πρόγραμμα, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι ανακοινωμένες εκδηλώσεις, αλλά και τη Σύγκλητο της ΑΣΚΤ να μην μετατραπεί σε σύγχρονη Ιερή Εξέταση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

Φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών είχαν προχωρήσει στα πλαίσια ενός προγράμματος συνεργασίας με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις σε χώρο της σχολής στην οδό Νοταρά με το τίτλο «Τζαμί στην Νοταρά»».

Στη σχετική ανάρτηση που ανέβηκε και κατέβηκε(!) από την ιστοσελίδα της ΑΣΚΤ αναφέρονταν:

«Για δυο συνεχόμενα απογεύματα, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, το Circuits and Currents θα μετατραπεί σε τζαμί. Ιμάμηδες από τζαμιά της Αθήνας θα τελέσουν τις προσευχές σε Αραβικά και Πακιστανικά, καθώς ο χώρος θα είναι ανοιχτός για όλες/όλους. Οι τοίχοι θα είναι διακοσμημένοι με ιερές ισλαμικές φράσεις ενώ το πάτωμα θα είναι καλυμμένο με χαλιά. Όλα αυτά θα μεταφερθούν από υπάρχοντα τζαμιά της Αθήνας.

Στην Αθήνα, δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά λειτουργούν χωρίς άδειες καθώς οι αρχές καθυστερούν την κατασκευή του πρώτου επίσημου ελληνικού τεμένους λόγω μακροχρόνιων διαφωνιών.

Το Τζαμί στην Νοταρά σκοπεύει στην αμφισβήτηση των τοξικών αφηγημάτων της Ισλαμοφοβίας που επικρατούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αυτά τα χρόνια.

Δεν είναι μια δράση υπέρ κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας αλλά υπέρ της υποστήριξης του δικαιώματος όλων στην εξάσκηση της πίστης του/της. Θα φέρει προσωρινά έτσι στην επιφάνεια μια θρησκεία που σχεδόν υφίσταται μόνο στα υπόγεια της Αθήνας.

Η δημιουργία του Τζαμιού στα Εξάρχεια έχει επιπλέον σημασία λόγω τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν καταφύγει στην περιοχή από χώρες, κυρίως Μουσουλμανικές όπως η Συρία.

Για δυο μέρες, το Τζαμί στην Νοταρά επιχειρεί να μετατραπεί σε ένα χώρο αποδοχής και κατανόησης. Η πολιτισμική ανταλλαγή με την τοπική κοινότητα ολοκληρώνεται μέσα από τη δημιουργία ανοιχτής κουζίνας».

Στο πρόγραμμα ζητήθηκε συμβολή της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος με συμμετοχή ανθρώπων σε εκδηλώσεις κάτι που και οι δύο κινήσεις αποδέχτηκαν.

Η ΚΕΕΡΦΑ συναντήθηκε με τον πρύτανη κ. Πάνο Χαραλάμπη την Τρίτη 1 Νοέμβρη όπου ενημερώθηκε για την απόφαση να ακυρωθεί η εκδήλωση και να παραπεμφθεί στην συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη 3 Νοέμβρη όπου και θα συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης.

Αποτελούν έκπληξη οι λόγοι που επικαλέστηκε ο πρύτανης της ΑΣΚΤ καθώς είναι γνωστό ότι η ΑΣΚΤ έχει πάρει πρωτοβουλίες ριζοσπαστικού χαραχτήρα για την πόλη της Αθήνας, αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και παλιότερα κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Είναι παρέμβαση που λογοκρίνει το περιεχόμενο της ελεύθερης έρευνας των ίδιων των φοιτητών.

Είναι ανήκουστο κάτω από ανώνυμα τηλέφωνα αγνώστων «αγανακτισμένων κατοίκων» να ματαιώνονται εκδηλώσεις.

Είναι αδιανόητο τα ισλαμοφοβικά στερεότυπα να καθορίζουν το περιεχόμενο και τα επιτρεπτά όρια ιδεολογικών αναζητήσεων η πειραματισμών των φοιτητών ενός πανεπιστημίου. Με αυτό το τρόπο αυτοκαταργείται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Η ισλαμοφοβία είναι το πρόσωπο του σύγχρονου ρατσισμού, πολιτική για την συγκάλυψη των εγκλημάτων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επεμβαίνουνε και ματώνουν λαούς στην Ασία, την Μ. Ανατολή και γεννάνε τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων προσφύγων.

Η άρνηση για τέμενος στην Αθήνα είναι κεντρικό σημείο των ναζί της Χρυσής Αυγής, των υπόδικων για εγκληματική οργάνωση, που έστηναν «επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων» από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι το Μουσείο οργανώνοντας δολοφονικά πογκρόμ.

Καθώς βαδίζουμε στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τον Ομπάμα να επισκέπτεται τη χώρα στο τριήμερο του εορτασμού δεν ξεχνάμε ότι η ΑΣΚΤ στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το ΕΜΠ που ήταν η καρδιά της αμφισβήτησης των στερεότυπων που ήθελαν την χούντα ανίκητη και την ελευθερία στο γύψο.

Καλούμε τον σύλλογο φοιτητών και τους διδάσκοντες να στηρίξουν το πρόγραμμα των φοιτητών ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι ανακοινωμένες εκδηλώσεις.

Καλούμε την Σύγκλητο της ΑΣΚΤ να μην μετατραπεί σε σύγχρονη Ιερή Εξέταση αλλά να στηρίξει ενεργά τις δράσεις των φοιτητών που αντικειμενικά έχουν την αναφορά τους στην διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here