Δημόσια κριτική Ομπάμα σε Ερντογάν για τη φίμωση του Τύπο

Επικριτικός ήταν σε δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατήγγειλε ανοικτά για φίμωση του τύπου που πλήττει τη δημοκρατία. 

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τις διώξεις κατά δημοσιογράφων που απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αλλά και για την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman. Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Τουρκία η δίκη των δύο δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ μετά από προσωπική μήνυση του τούρκου προέδρου. Οι δημοσιογράφοι κατηγορουνται για κατασκοπεία και παραβίαση των μυστικών του κράτους, επειδη αποκάλυψαν τα φορτηγά γεμάτα με όπλα που έστελνε η ΜΙΤ σε σύρους και ξένους τζιχαντιστές.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον τούρκο ομόλογό του, στη διάρκεια συνάντησης – «εξπρές» που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο Ομπάμα πάντως επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

«Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε πολλούς φίλους και εταίρους, συνεργαζόμαστε μαζί τους, συντονιζόμαστε μαζί τους, εκτιμάμε τις προσπάθειές τους και υπάρχουν διαφορές. Στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, εκφραζόμαστε, κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here