Κατρούγκαλος: Υπέρ αδύναμων και μεσαίων το ασφαλιστικό- Δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα οι αγρότες (βίντεο)

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, η οποία δόθηκε για να απαντήσει η κυβέρνηση κυρίως στις κινητοποιήσεις των αγροτών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθώς και στις έντονες αντιδράσεις των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών που απορρίπτουν τα προτεινόμενα μέτρα.  

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει, έχει διαλυθεί από την κρίση και μέσα από την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Εμμένοντας στο σχέδιο που προωθείται, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα, με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.

Για τους αγρότες

Ειδικά για το ασφαλιστικό των αγροτών και τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε τους αγρότες ίδιους με τους άλλους πολίτες. «Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει, σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο.

«Θέλουμε τον ΟΓΑ»

Εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ είπε και σημείωσε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα.

Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες απολαβές.

Τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας, θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» επισήμανε ότι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση.

Ανέφερε ακόμη ότι εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών.

«Θα γίνουν διορθώσεις ακροτήτων»

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.

Διευκρίνισε ότι παραμετρικές αλλαγές, όπως διορθώσεις ακροτήτων ή αλλαγές που δεν αφορούν την ουσία, μπορούμε να τις δούμε. Για να τις κάνουμε είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν προμηνύεται εύκολη.

Β. Αποστόλου: Αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα».«Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

Τρ. Αλεξιάδης:Καμία φοροκαταιγίδα για τους αγρότες

Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες» και συμπληρώνοντας ότι το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here